Evropa musí být konkurenceschopná

16.1.2012 

Evropa musí získat zpět svou konkurenceschopnost, aby obstála vůči východním ekonomikám, komentuje vatikánský bankéř prof. Ettore Gotti Tedeschi snížení ratingu devíti evropských zemí, včetně Francie, Itálie, Španělska, či Rakouska, které v sobotu ohlásila americká ratingová agentura Standard & Poor's.

“Moje odpověď je jednoduchá. Stojíme před novým světovým uspořádáním, v němž se hospodářská moc přesunula ze západu na východ. Západní systém v posledním čtvrtstoletí rozdělil svět na dvě poloviny – na západě koncentroval spotřebu, zatímco na východ přesunul většinu své produkce. Je zřejmé, že tato krize vznikla ze zadlužení, které je neudržitelné, protože západní hospodářství neroste. Co jiného by tedy ratingové agentury měly říci? Že vše vyřeší pár úsporných opatření?”

Náš západní systém je drahý, dodává šéf vatikánské banky, a proto své nejdůležitější výrobky, kterých jsou až dvě třetiny z celkové spotřeby, vyrábí v zemích s nižšími náklady. Pokud chce Evropa zvýšit zaměstnanost a hospodářskou výrobu, musí obnovit svou schopnost konkurence, uzavírá prof. Gotti Tedeschi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.