Biskupové USA: Útok Baracka Obamy na svobodu svědomí a náboženství

23.1.2012 

Rozhodnutí, které napadá svobodu vyznání a svědomí – těmito slovy reaguje Biskupská konference Spojených států amerických na rozhodnutí Obamovy vlády, podle něhož by všechna americká zdravotnická zařízení, včetně katolických nemocnic, měla od roku 2013 poskytovat antikoncepční a abortivní přípravky. Zprávu zveřejnila v pátek současná ministryně zdravotnictví Spojených států amerických Kathleen Sebeliusová.

Newyorský arcibiskup Mons.Timothy Dolan na adresu Baracka Obamy poznamenal: „Pan prezident nám říká, že máme rok času na to, abychom znásilnili své svědomí“ a pokračoval „Je doslova nemorální, aby američtí občané museli volit, zda se zřeknou zdravotní péče, či zda dostojí svému přesvědčení“. Podle budoucího kardinála se jedná o „útok na přístupnost zdravotnických služeb a na náboženskou svobodu“. Arcibiskup Dolan zdůraznil, že by vláda neměla Američanům vnucovat názor, že těhotenství je nemoc, které je třeba za každou cenu zabránit.

Dosud nikdy se nestalo, aby federální vláda nutila jednotlivce i organizace, aby si kupovali výrobky, které by byly v rozporu s jejich svědomím“,

varoval arcibiskup Dolan a vyzval Kongres k revizi tohoto opatření přijatého vládou. Rozhodnutí Obamova kabinetu ostře kritizovaly rovněž asociace amerických katolických nemocnic, které v něm spatřují přímé zpochybnění prvního dodatku Ústavy Spojených států amerických, zaručujícího svobodu vyznání.

Zcela nepozorovaně se ubíráme k totalitárnímu pojetí společenského uspořádání, komentoval kontroverzní nařízení pro Vatikánský rozhlas znalec církevního práva prof. Carlo Cardia, který vyučuje na římské univerzitě Roma Tre.

V první řadě bych chtěl připomenout, že není zpochybněna pouze americká Ústava, nýbrž všechny mezinárodní deklarace lidských práv, které uvádějí svobodu vyznání jako jeden ze zásadních bodů. Jistě si každý vzpomene na první formy námitky z důvodů svědomí – jednalo se o odpírání vojenské služby, kdy pacifismus dostal přednost před povinností bránit vlast. Tento princip se nyní dostává na vedlejší kolej a všichni se tváří, že neexistuje. Právo na námitky svědomí je vystaveno útokům v nejrůznějších oblastech a situace se neustále zhoršuje s rizikem, že lidská práva nejsou již tak úplně všeobecná...

domnívá se římský právník a popisuje následující krok – pokud jsou námitky svědomí zpochybněny, povýší se tím potrat na právo.

Připomeňme si, že když se začínaly zavádět zákony na tzv. „liberalizaci potratů“, tvrdilo se, že potrat není právo, nýbrž je východiskem ze zoufalé situace a je všeobecně považován za utrpení. Toto přesvědčení se postupně vytratilo a potrat se stává právem – námitky svědomí vůči potratu se tak vlastně mohou stát negativní hodnotou...

řekl Vatikánskému rozhlasu profesor Carlo Cardia pouze několik dní poté, co Světová zdravotnická organizace zveřejnila potratovou statistiku za rok 2008. Vyplývá z ní, že každé páté světové těhotenství je ukončeno. Světová populace každoročně přichází o 44 milionů nenarozených dětí – bezmála polovina z nich je usmrcena ilegálně.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.