Nuncius v Izraeli: Podstatný pokrok v jednáních

28.1.2012 

Na jednáních mezi Svatým stolcem a státem Izrael byly „učiněny další kroky směrem k uzavření“ dohody o ekonomicko-právních záležitostech katolické církve v Izraeli, píše se v tiskovém sdělení vydaném na závěr setkání dvojstranné pracovní komise na izraelském ministerstvu zahraničí v Jeruzalémě. Ve sdělení se dále píše, že jednání proběhla v „otevřené, přívětivé a konstruktivní atmosféře a bylo při nich dosaženo značného pokroku v důležitých otázkách“. Oznámen byl rovněž termín dalšího setkání dvojstranné komise, které se bude konat 11. června ve Vatikánu. Třináctičlenné delegaci Apoštolského stolce předsedal mons. Ettore Balestrero, vatikánský podsekretář pro vztahy se státy a v čele jedenáctičlenné delegace státu Izrael byl viceministr zahraničních věcí Danny Ayalon. Oba vedou jednání již několik let. Členem vatikánské delegace byl také apoštolský nuncius v Izraeli, arcibiskup Antonio Franco:

Došlo skutečně k podstatnému pokroku, což umožňuje doufat, že v poměrně brzké době dojde k dohodě, týkající se praktických asketů života a působení církve v Izraeli, daní a přítomnosti na posvátných místech. Zůstává jen několik otázek, které budeme ještě muset řešit. Pokrok je podle mého soudu důsledkem toho, že dlouholetá jednání nám umožnila se lépe vzájemně poznat a také si více důvěřovat. Jednání byla konstruktivní, atmosféra pozitivní, neboť už mnoho měsíců pracujeme nad otázkami, které nám leží na srdci a mají zásadní význam pro život církve. Předložili jsme je, vysvětlili naše důvody a setkali se s porozuměním a ochotou odpovědět. Dosáhli jsme tedy podstatného pokroku.

Říká apoštolský nuncius v Izraeli, mons. Franco. Jednání mezi Apoštolským stolcem a Izraelem jsou vedena již dvanáctý rok.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.