K ordinariátu se aktuálně hlásí 130 amerických pastorů

3.2.2012 

Vytvoření ordinariátu pro bývalé anglikány ve Spojených státech vyvolalo novou vlnu zájmu o katolickou církev. Vůli ke konverzi vyjádřilo dalších 30 pastorů, uvedl představený ordinariátu, P. Jeffrey N. Steenson. Aktuálně se na přijetí katolických svěcení připravuje už stovka jiných pastorů. P. Steenson, někdejší biskup episkopální církve, ujišťuje, že za konverzemi stojí vážná a často obtížná rozhodování. Je nutné zříci se mnoha věcí a odhodlat se ke zcela novému začátku. Představený ordinariátu nicméně naznačuje, že Vatikán ocenil formaci, kterou pastoři v episkopální církvi získali. Díky tomu se jejich příprava ke katolickémui kněžství může omezit na jediný semestr studií, zaměřených na rozdíly mezi oběma církvemi.

P. Steenson se poprvé zúčastnil také zasedání konference amerických biskupů. Jako představený ordinariátu je jejím plnoprávným členem, ačkoli jakožto ženatý kněz nemůže přijmout biskupské svěcení. Zjistil jsem, že v katolickém episkopátu je daleko větší jednota než v anglikánském. Biskupové se shodují v podstatných otázkách – přiznává bývalý epikopální biskup.

V rozhovoru pro agenturu CNS se podělil rovněž o některé podrobnosti ze soukromého života, který nebyl nijak snadný. Má tři dospělé děti a vnuka. Dva jeho synové trpí Aspergerovým syndromem, tedy jistou formou autismu.Vyrovnat se s nemocí nebylo snadné. Ale – jak Steenson dodává – Bůh od nás nikdy nic nechce aniž by nedal ještě větší požehnání. Když člověk obětuje své problémy Bohu, nemůže se nakonec vynadivit, jak mnoho výměnou dostává, svěřil se o. Steenson.

Představený ordinariátu neskrývá ani svou vděčnost Benediktu XVI. Je přesvědčen, že idea ordinariátu nepovstala v římské kurii, nýbrž jako osobní papežova iniciativa, k níž musel přesvědčit své spolupracovníky. Jako teolog o. Steenson vysoko cení také teologické dílo Benedikta XVI. Ježíš Nazaretský a zejména kapitola o modlitbě Getsemanské zahradě podle P. Steensona největším dílem současné teologie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.