Sympozium o sexuálním zneužívání mladistvých v katolické církvi

4.2.2012 

„Směrem k uzdravení a obnově“ – pod tímto titulem se bude od příštího pondělí konat na papežské Gregoriánské univerzitě mezinárodní sympozium, zaměřené na prevenci sexuálního zneužívání mladistvých v katolické církvi a obracející se především k biskupům a řádovým představeným. Konference bude trvat čtyři dny, zúčastní se jí zástupci sto deseti biskupských konferencí z celého světa, představení třiceti kongregací a desítka kardinálů a prefektů papežských kongregací. Více než čtyřicet přednášejících – teologů, odborníků v oblasti kanonického práva, pastoračních pracovníků či psychologů – se budou problematikou zneužívání zabývat z různých hledisek; k delegátům sympozia promluví rovněž jedna z obětí, Irka Mary Collinsová.

Konání mezinárodního sympozia navazuje na vydání oběžníku Kongregace pro nauku víry v květnu minulého roku, který vyzýval všechny biskupské konference, aby do dvanácti měsíců zformulovaly nové směrnice pro případy sexuálního zneužívání nezletilých ze strany diecézního i řeholního kléru. Mons. Charles Scicluna, který je při Kongregaci pro nauku víry pověřený disciplinárními otázkami, vysvětluje pro Vatikánský rozhlas, jaký přínos bude mít odborná debata na Gregoriáně pro biskupské konference v této analytické fázi:

„Sympozium zahájí prefekt Kongregace pro nauku víry, kardinál Levada, a zajisté bude hovořit o směrnicích, které se mají stát odpovědí na tento smutný jev, přiměřenou místnímu kulturnímu kontextu. Mnozí biskupové očekávají výsledky této diskuse, aby po návratu domů mohli dokončit započatou práci na směrnicích. Na kongregaci jsme již obdrželi některé vypracované směrnice, které nyní prověří naši odborníci, aby je buď definitivně schválili, či vyžádali nějakou změnu nebo zlepšení po květnu tohoto roku“,

říká Mons. Scicluna k zásadním orientačním dokumentům, které budou koordinovat práci světového episkopátu v případech sexuálního zneužívání. Prevence těchto jevů však vyžaduje rovněž formaci v základech, vysvětluje vedoucí disciplinárního oddělení Kongregace pro nauku víry:

„Především je zapotřebí formace těch, kdo jsou činní v pastoraci – kněží, ale i laických katechetů. Prevence vzniká odspodu, nejenom shora. Je třeba formace v rodinách, ve školách a farnostech, která pomůže mladým lidem rozlišit rizikové chování a bránit se před zlomyslným vměšováním cizích lidí“.

Delegáti sympozia vyslechnou také svědectví jedné z obětí sexuálního zneužívání. Tuto volbu odůvodňuje předseda organizačního výboru a vedoucí katedry psychologie Gregoriánské univerzity, Otec Hans Zollner:

„Jedním z cílů konference je dát prostor obětem. Bylo velmi obtížné najít někoho ochotného veřejně mluvit o svém utrpení, až souhlasila jedna paní z Irska. Je to významný obrat a jistě i velké znamení, že delegáti vyslechnou tento hlas bolesti. Jeho svědectví doprovodí anglická psychiatrička, která byla církví v Irsku pověřena, aby vyslechla oběti sexuálního zneužívání a referovala o tom“,

vysvětluje organizátor sympozia, které je dalším krokem při rozhodném boji s pedofilií v rámci katolické církve.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.