75 let encykliky Mit brennender Sorge

13.3.2012 

Svatý stolec rozpoznal dříve než jiné politické subjekty, že s Hitlerovým Německem nelze vyjednávat, řekl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas postupimský církevní historik Thomas Brechenmacher. Právě před sedmdesáti pěti lety (14.3.1937) totiž byla vydána encyklika Svatého otce Pia XI. Mit brennender Sorge, která dosud zůstává jedinou encyklikou, jejíž originál vznikl v němčině.

„V podstatě lze rozlišovat dvě fáze – od roku 1933 do vydání encykliky v roce 1937 byla vatikánská diplomacie přesvědčena o možném vyjednávání či dosažení jistého modu vivendi s národně socialistickým Německem. Avšak v průběhu let se ukázalo, že tato možnost absolutně nevede k cíli. Otevřený papežův text tedy značí zásadní obrat, jak před německou, tak před světovou veřejností. Čas vyjednávání zde končí a svět se seznamuje s vyhlášením jasné konfrontace.“

Toto hodnocení Svatého stolce přitom vzniká v době, kdy ostatní státy ještě pokračují v politice ústupků Hitlerovu Německu.

Spojenci doufali v možnost vyjednávání až do Mnichovské konference. Proto by se dalo dokonce říci, že Svatý stolec byl prvním, kdo skutečně zřetelně prohlásil, že s takovýmto režimem vyjednávat nelze“.

hodnotí německý historik Brechenmacher jasné odsuzení nacismu a jeho světonázorových základů v encyklice Pia XI. Mit brennender Sorge.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.