Kony 2012

19.3.2012 

Americký film „Kony 2012“ zaznamenal během několika málo dní desítky milionů zobrazení na YouTube. Iniciátorem produkce byla nevládní organizace „Neviditelné děti“. Film, který podpořilo mnoho amerických politiků a hollywoodských hvězd, má být součástí širší kampaně směřující k zadržení bezohledného ugandského vůdce. Joseph Kony, obviněný ze zločinů proti lidskosti, je zodpovědný za rekrutování tisíců dětských vojáků od roku 1986.
O činnosti místní církve proti činům tohoto zločince mluvil pro Vatikánský rozhlas biskup diecéze Lira v Ugandě:

Osudem těchto dětí jsme se nezačali zabývat teprve nyní. Západ si nyní už po několikáté všiml jejich existence. My ale pracujeme už mnoho let. Založili jsme centra pro uprchlíky. Na vlnách našeho diecézního Rádia Wa vysíláme program “Vítejte znovu doma“. Ten je určen právě těmto dětem a částečně jej vytvářejí ty děti, kterým se podařilo utéci a skrýt se ve zvláštním institutech, které jim daly možnost začít školní docházku. Díky tomuto programu se většina mladistvých vrací. Provázíme je při integraci, protože jsou v šoku po násilí, které zakusili, a jsou zcela závislí na druhých,
řekl ugandský biskup Giuseppe Franzelli.

Film „Kony 2012“má jistě velký význam. Jeho pozitivním aspektem je, že přitahuje pozornost k této tragédii. Je to zvláště důležité nyní, kdy se aktivita vzbouřenců snižuje. Právě teď totiž hrozí, že tragédie v Ugandě upadne v zapomnění,“ dodal biskup Franzelli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.