Benedikt XVI.: marxistická ideologie neslouží budování nové společnosti

24.3.2012 

„Jdu ve stopách Jana Pavla II., chci pokračovat v tom, co on zahájil svými cestami do Mexika a na Kubu. Chci sdílat radosti a problémy těchto národů,“ řekl Benedikt XVI. na tiskové konferenci v letadle. Dotazy novinářů se týkaly především politických a sociálních záležitostí. Všímaly si velkých nerovností v Latinské Americe, organizovaného zločinu v Mexiku a nenaplněných nadějí spojovaných s teologií osvobození.

Benedikt XVI. ve svých odpovědí přiznal, že Církev musí zpytovat svědomí ohledně toho, co udělala pro řešení těchto problémů. Musí mít ale také na zřeteli, co udělat nemůže. „Nejsme politickou stranou. Církev má morální autoritu. Jejím úkolem je vychovávat svědomí,“ řekl Svatý otec. Poznamenal k tomu, že závažným problémem katolíků nejen v Latinské Americe je oddělování osobní víry od veřejné angažovanosti. Papež zdůraznil, že tato vnitřní schizofrenie je nepřípustná. Jak řekl, Církev musí učit odpovědnosti před Bohem, vychovávat k tomu, že On je naším soudcem, kterému se budeme zodpovídat ze svých činů.

Jedna z otázek se týkala také Kuby a nenaplněné výzvy Jana Pavla II., aby se tato země otevřela světu a svět Kubě. V posledních dnech se tohoto otevření dožadovali zejména představitelé opozice a obránci lidských práv – připomněl jeden z novinářů:

„Jak jsem již řekl, plně se shoduji se slovy Jana Pavla II. Zůstávají stále velmi aktuální, odpověděl Svatý otec. – Jeho návštěva inciovala cestu spolupráce a dialogu. Je to dlouhá cesta a vyžaduje trpělivost. Ale posouváme se kupředu. Dnes je zřejmé, že marxistická ideologie neodpovídá skutečnosti, neslouží budování nové společnosti. Je tedy třeba hledat nové vzory. Je to proces vyžadující jak trpělivost, tak rozhodnost. Chceme v tom pomáhat a spolupracovat v duchu dialogu. Kromě toho je zřejmé, že Církve vždy stojí na straně svobody: svobody svědomí, svobody náboženství,“ dodal Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.