Dilemata Kubánců z Miami

29.3.2012 

Papežská návštěva na Kubě nevzbuzuje vždy jen radost a pozitivní dojmy. Týká se to zejména Kubánců žijících v Miami. Část z nich se domnívá, že cesta Svatého otce do této země snižuje šance na demokratické změny na ostrově a poskytne podporu a argumenty vládnoucímu režimu. Je tomu tak skutečně?

Na tuto otázku se pokusil odpovědět David Adams, který popsal proměnu kubánského byznysmena žijícího v USA, Carlose Saladrigase. Tento muž před první historickou poutí Jana Pavla II. na Kubu v roce 1998 organizoval v Miami protesty lídrů opozice a prominentních amerických politiků. Podařilo se mu tehdy shromáždit téměř 10 tisíc lidí, kteří projevili nesouhlas s vypravením zvláštní lodi s poutníky z Miami.

Nyní, o čtrnáct let později, Saladrigas přiznává, že se tehdy mýlil. Nejenže podpořil návštěvu Benedikta XVI. na Kubě, ale spolu s manželkou a stovkami kubánských uprchlíků se tam vypravil. „Chci být se svými kubánskými bratry. Je to jakási odveta na mě samém,“ vysvětluje byznysmen.

Saladrigasův postoj odráží změnu v názorech mnoha kubánských uprchlíků z Miami. Průzkumy ukazují pokles podpory sankcím uvrženým na Kubu Spojenými státy a zároveň také podporu možnosti uprchlíků navštěvovat své rodiny. Přestože některé skupiny vybízely v místních médiích k bojkotu papežské návštěvy, jejich ideje nezískaly v Miami velkou podporu. Nedošlo ani k organizovaným protestům proti papežské pouti. Většina kubánských uprchlíků v Americe před návštěvou uváděla, že bude papežskou cestu sledovat v přímém přenosu.

Saladrigas vypráví, že po pouti Jana Pavla II. prošel jakýmsi očištěním. Od tvrdé linie kubánského Američana schvalujícího radikální izolaci ostrova v mezinárodním prostoru se přerodil v člověka věřícího v možnost budování mostů mezi Kubánci na ostrově a v Miami.
V závěru své reflexe David Adams připomíná, že k podobné proměně mohlo dojít jedině díky cestě Jana Pavla II. před čtrnácti lety. A protože právě tam, v srdci symbolu středoamerického komunismu, mohl volat, aby se Kuba otevřela světu a svět Kubě, mohou lidé, kteří tam žijí, hledět s nadějí do budoucna.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.