Průzkum chicagské univerzity: nejvíce ateistů ve východním Německu

21.4.2012 

Před několika dny zveřejněná studie chicagské univerzity Belief About God Across Time and Countries definuje východní Německo jako region se světově nejvyšším počtem ateistů. Celkem 46 procent (46,1%) východoněmeckých respondentů nevěří v Boha, nikdy v něj nevěřilo a zásadně nesouhlasí s představou osobního Boha. Pro srovnání – v České republice se takto vyjádřilo 26 procent (26,2%) dotázaných. Saský ministerský předseda Stanislaw Tillich, který doprovázel do Vatikánu lipský orchestr, nepohlíží na svůj region tak pesimisticky jako uvedená studie:

„Nedávno drážďanská obrazárna vystavovala Raffaelova plátno Madony z Foligna vedle jeho Sixtinské madony. Za čtrnáct dní navštívilo výstavu dvě stě tisíc lidí. Je to dobrý signál o tom, že lidé se chovají jinak než statistiky a zajímají se o to, co určuje jejich život. Cesta k víře může přeci vést i přes umění. Také Mendelssohnův koncert bude pro obyvatele našeho regionu prospěšný – věřící posílí a v ostatních možná podnítí zvědavost“,

domnívá se premiér spolkové vlády státu Sasko. Stanislawa Tillicha včera přijal na soukromé audienci Benedikt XVI. Předmětem asi desetiminutového rozhovoru byly politické a sociální otázky, sdělil po setkání saský ministerský předseda.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.