Na Ukrajině zahájen beatifikační proces biskupa Kiernického

7.5.2012 

Ve lvovské arcidiecézi byl zahájen beatifikační proces biskupa Rafała Kiernického OFMConv., legendy poválečných dějin místní církve. Slavnost proběhla 4. května, den po stém jubileu jeho narození, v katolické katedrále ve Lvově, kde odpočívá také tělo tohoto neohroženého obránce víry, který po válce neopustil město a zaručil tak kontinuitu církve v této oblasti.

Władysław Rafał Kiernicki se narodil v roce 1912. Už během gymnaziálních studií na františkánském gymnáziu ve Lvově složil řeholní sliby a stal se následovníkem Prosťáčka z Assisi. Po teologických studiích v Krakově a ve Lvově byl v roce 1939 vysvěcen na kněze. Za německé okupace působil jako spojka Armii Krajowej, tedy zemské armády, největší organizace polského odboje za války. V roce 1941 jej uvěznila NKVD, ale podařilo se mu uprchnout a uniknout tak jisté smrti během akce, při níž Rusové zavraždili na 35 tisíc politických vězňů. Znovu byl zatčen v roce 1944 a čtyři roky vězněn v různých lágrech. Po propuštění v roce 1948 směl pracovat jako kaplan při lvovské katedrále. Navzdory šikaně sovětské vlády tajně pomáhal věřícím a kněžím římského i řeckokatolického obřadu. Zvláštní pozornost věnoval Polákům, kteří zůstali ve Lvově navzdory rozhodnutí Jaltské konference o nuceném přesídlení.
V roce 1958 byl o. Rafału Krienickému odebrán státní souhlas ke kněžské službě. Přesto nadále tajně sloužil, byl vyhlášeným zpovědníkem, sloužil mši svaté za zavřenými dveřmi v kostele sv. Antonína, v nemocnicích a po domech. Od roku 1964 směl znovu sloužit veřejně. V roce 1991 jej Jan Pavel II. jmenoval pomocným biskupem lvovské arcidiecéze. Rafał Kiernicky zemřel v roce 1995.

Slavnostní zahájení beatifikačního procesu spojené s přísahou tribunálu zahájil lvovský metropolita, arcibiskup Mieczysław Mokrzycki za přítomnosti postulátora o. Sławomira Zielińského OFMConv a františkánského provinciála z Krakova, o. Jarosława Zachariasze.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.