Kardinál Kasper zaujal kritický postoj k organizaci Katholikentagu

14.5.2012 

Předseda Německé biskupské konference, Mons. Robert Zollitsch, dnes v Míšni odhalil první reklamní plakát, který zve věřící napřesrok do Kolína nad Rýnem ( 5.-9.6.2012) na národní eucharistický kongres.

Je to vůbec poprvé, co se obdobné setkání bude konat na německém území. Pod mottem “Pane, ke komu půjdeme” (Jan 6,68) kolínské kostely nabídnou účastníkům kromě teologických přednášek, diskusních platforem a kulturního programu především setkání se středem křesťanského života – eucharistií. “Kongres se tak může stát důležitou oslavou víry”, upozornil arcibiskup Zollitsch při dnešní prezentaci a dodal: “Jsem vděčný, že eucharistický kongres bude zastoupen vlastním informačním stánkem na Katholikentagu v Mannheimu”.

Devadesáté osmé celonárodní shromáždění německých katolíků začíná v badensko-württemberském městě již pozítří. Očekává se na něm účast šedesáti tisíc křesťanů a mnoha špičkových německých politiků, kteří budou pět dní diskutovat o církvi a jejích možných reformách. Aniž bychom však vyzývali k neposlušnosti, upozornil pro německou redakci Vatikánského rozhlasu předseda Ústředního výboru německých katolíků (Zentralkomitee der deutschen Katholiken (ZdK), Alois Glück. Reagoval tak na možnou přítomnost rakouské Pfarrer-Initiative na mannheimském fóru.

Kuriální kardinál Walter Kasper v dnešním vydání listu Neuer Osnabrücker Zeitung německou církev před chystaným shromážděním vyzval, aby se profilovala poněkud ostřeji. Při pohledu zvnějšku se totiž téměř neodlišuje od jakékoliv jiné masové a lobbystické organizace. Je zapotřebí zásadní školy víry, neboť němečtí katolíci toho o ní vědí příliš málo. Mnozí hledající lidé, kteří nejsou s církví nijak svázáni, se spíše zajímají o základní existenciální otázky a odpovědi než o vnitrocírkevní reformy, zdůraznil bývalý předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.