Berlínský kardinál Woelki: Nedaří se nám předávat víru

21.5.2012 

Národní setkání katolíků – Katholikentagu – v Mannheimu, které skončilo o uplynulém víkendu, se společně s mnoha dalšími biskupy německé církve účastnil i kard. Rainer Maria Woelki. Vatikánský rozhlas se ho ptal na zhodnocení sjezdu, zaměřeného na modlitbu i diskusi:

“Je to vždy velmi pestré shromáždění. Těší mne přítomnost mnoha mladých lidí. Slavili jsme společnou bohoslužbu, která byla výrazem naší víry. Avšak zřetelně vnímám také rozdílná mínění, očekávání, či naděje německé církve. Nesmíme si zastírat zlom, který zde nastal: nedaří se nám předávat víru dalším generacím. I dnešní rodiče nejsou schopni v rodinném prostředí víru žít a dávat dále. To má dopad na kněžská i řeholní povolání, ale i na pastoraci svátostí. Jsem vděčný všem, kteří do kostela ještě děti vodí. Dnešní stav je však takový, že např. v Düsseldorfu se zapsalo tisíc dospívajících na přípravu k biřmování. Biřmováno jich pak bylo 18. V Berlíně jsou počty řádově ještě nižší – biřmujeme skupinky pěti, osmi či čtrnácti mladých lidí. (...) Situace je tedy velmi obtížná.”

nezastírá krizi víry u našich německých sousedů berlínský arcibiskup, kard. Woelki. Podle zpráv organizátorů přijelo za pět dní konání na mannheimské fórum 80 tisíc návštěvníků, tedy více než v posledních letech. Příští Katholikentag bude hostit diecéze Řezno.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.