Duch svatý inspiruje ke hledání pravdy

27.5.2012 

Benedikt XVI. před Regina caeli, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Slavíme dnes velkou slavnost Letnic, kterou se po padesáti dnech od neděle Zmrtvýchvstání dovršuje velikonoční doba. Tato slavnost připomíná a oživuje seslání Ducha svatého na apoštoly a další učedníky, shromážděné spolu s Pannou Marií na modlitbách ve Večeřadle (srov. Sk 2,1-11). Ježíš, vstal z mrtvých, vstoupil na nebesa a sesílá na církev svého Ducha, aby měl každý křesťan účast na Božím životě a stal se Jeho platným svědkem ve světě. Duch svatý proniká do dějin, odstraňuje vyprahlost, otevírá srdce pro naději, podněcuje a povzbuzuje naše vnitřní dozrávání ve vztahu k Bohu a k bližnímu.

Duch, „který mluvil ústy proroků“, nadále svými dary moudrosti a vědění inspiruje ženy a muže, aby se zapojili do hledání pravdy, nabízí originální cesty poznání a prohlubování tajemství Boha, člověka a světa. V této souvislosti s radostí oznamuji, že 7. října letošního roku na začátku řádného zasedání biskupského synodu prohlásím za Učitele všeobecné církve svatého Jana z Avily a svatou Hildegardu z Bingen. Tito velcí svědkové víry žili ve značně odlišných historických dobách a kulturních prostředích. Hildegarda byla benediktinská mniška z období vrcholného německého středověku, autentická učitelka teologie a hloubavá badatelka v oblasti přírodních věd a hudby. Jan, diecézní kněz z období španělské renesance, se podílel na námahách kulturní a náboženské obnovy církve a společnosti v počátcích novověku. Avšak svatost života a hloubka učení je oba činí trvale aktuálními: milost Ducha svatého totiž promítla do jejich zkušenosti pronikavé porozumění Božímu zjevení a inteligentnímu dialogu se světem, což tvoří stálý horizont života a působení církve.

Zvláště ve světle plánu nové evangelizace, které se bude věnovat zmíněné zasedání biskupského synodu v předvečer Roku víry, vynikne značná důležitost a aktualita obou postav těchto svatých a učitelů. Také v naší době bude prostřednictvím jejich učení Duch zmrtvýchvstalého Pána nadále rozeznívat svůj hlas a osvěcovat cestu, která vede k Pravdě, jež nás jedině může osvobodit a dát našemu životu plný smysl.

Nynější společnou modlitbou Regina caeli – letos naposledy – prosme o přímluvu Pannu Marii, aby církvi vymohla mocné oživení Duchem svatým, aby dosvědčovala Krista evangelní neohrožeností a otevírala se stále více na plnost pravdy.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.