Svatý stolec: vyšetřování úniku důvěrných zpráv pokračuje

7.6.2012 

Tiskové středisko Svatého stolce pokračuje v každodenním brífinku ohledně úniku důvěrných dokumentů. Otec Lombardi informoval novináře o pokračujícím vyšetřování bývalého majordoma Paola Gabrieleho, které vede vyšetřující soudce prof. Bonnet. Účastní se jej rovněž vatikánský promotor spravedlnosti, prof. Picardi, a Gabrieleho obhájci. Při vyšetřování mohou být přítomni i další posluchači, jejichž role však není aktivní. Vyšetřovaný spolupracuje s vatikánským soudnictvím, potvrdil tiskový mluvčí bez udání dalších údajů s poukazem na neveřejný charakter této fáze procesu.

Italský jezuita dementoval zprávy, že by obviněný Gabriele mohl opustit Vatikán a pobývat v budoucnosti na jiném státním území. Ředitel tiskového střediska zároveň popřel mediální hypotézy o vyšetřování dalších osob v kauze vatileaks. Paolo Gabriele zůstává jediným obviněným.

Paralelně s vatikánským soudnictvím se případem zabývá kardinálská komise, jmenovaná po úniku dokumentů Benediktem XVI. Jak upřesnil O. Lombardi, její činnost nemá procesní povahu. Mandát komise je nicméně rozsáhlý – kardinálové analyzují kontext celé kauzy pomocí výslechů a shromažďování svědectví, názorů či interpretací. Tento materiál jim poslouží při vypracování závěrečné zprávy pro papeže. Pokud by práce kardinálské komise odhalila další trestné činy, předala by jejich vyšetřování do kompetence vatikánského soudu.

Tiskový mluvčí Svatého stolce reagoval na dotazy týkající se bývalého ředitele vatikánské banky (Istituto per le Opere di Religione, IOR) prof. Gotti Tedeschiho. O. Lombardi zdůraznil, že nedůvěra, kterou bývalému vatikánskému bankéři vyslovila dozorčí rada IOR, nesouvisí s vyšetřování italských soudů v korupční kauze italské zbrojovky Finmeccanica. V rámci této kauzy italští vyšetřovatelé provedli u prof. Gottiho Tedeschiho domovní prohlídku.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.