Kard. Bertone: rezignace katolických škol na vlastní identitu přispěla k intelektuální dezorientaci

8.6.2012 

Kardinál státní sekretář Tarcisio Bertone zahájil pětidenní návštěvu Polska. Jejím prvním bodem byla dnešní slavnost předání čestného doktorátu na Papežské unvierzitě Jana Pavla II. v Krakově. Jde o vůbec první čestný doktorát, kterou tato někdejší teologická akademie uděluje po získání statutu univerzity.

Mluví Dr. Władysław Zuziak, rektor krakovské univerzity:
Tento vyjímečný titul si žádá také vyjímečného člověka – a kard. Bertone jím je. Rozhodli jsme se udělit mu doktorát honoris causa za jeho mnohostranné vědecké bádání v oblasti kanonického práva a zejména církevního práva veřejného, za významný přínos v prezentaci a popularizaci pravidel nového Kodexu kanonického práva jak na území Itálie, tak na mezinárodním fóru i v Polsku,uvedl o. Dr. Zuziak.

Kardinál Bertone ve své Lectio Magistralis promluvil o roli katolických univerzit v nové evangelizaci. Poukázal zejména na nutnost zachovat jejich katolickou identitu a usilovat o pronikání Evangelia do současné kultury. Své vystoupení zahájil upřesněním pojmu nové evangelizace. Jde v ní především o odpověď církve na současné kulturní trendy v zemích s dlouhou křesťanskou tradicí, ve kterých se šíří sekularizace, náboženská negramotnost a synkretismus a zaniká vnímání posvátného. V takové situace má křesťan povinnost znovu překládat lidem víru – apeloval kard. Bertone - obnovit v sobě horlivost prvních evangelizátorů a hlásat Krista jasně a otevřeně. Vatikánský státní sekretář varoval rovněž před důsledky oslabení katolické identity církevních škol a univerzit. Jak řekl, právě tato rezignace na vlastní identitu, v níž se katolicita redukuje na jistou formu humanismu a křesťanství na systém hodnot, přispěla k morální, duchovní a intelektuální dezorientaci.

Vatikánský kardinál připomněl, že katolické školy – jakkoliv mají být otevřené pro všechny studenty bez ohledu na jejich přesvědčení či náboženskou příslušnost – mají nicméně povinnost zajistit všem absolventům důkladné poznání křesťanské víry a katolické sociální nauky.

Návštěva kardinála Bertoneho v Polsku potrvá do 13. června. Vatikánský státní sekretář má na programu nváštěvu Łódzi, Bydgoszcze, kde otevře Centru ratzingerovských studií, a Gdańsk, kde se zúčastní oslav 25. výročí návštěvy bl. Jana Pavla II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.