Mons. Kaigama: Hledejme viníky atentátů

11.6.2012 

Protikřesťanské útoky včera opět otřásly Nigérií. Extrémisti z islamistické sekty Boko Haram zaútočili během nedělních bohoslužeb na tři kostely na severu země. Bilance mluví o čtyřech mrtvých a čtyřicítce zraněných, z nichž někteří ve velmi těžkém stavu.
K prvnímu atentátu došlo v Jos ve státě Plateau, kde vybuchla autobomba před kostelem. Zatímco v Biu, ve státě Borno, ozbrojené komando zahájilo palbu ve dvou kostelech plných věřících. Ke krveprolití se přihlásila skupina Boko Haram, která usiluje o zřízení islámského státu a nenávidí vše, co přichází ze západu, křesťany na prvním místě. Sebevražední atentátníci a ozbrojení útočníci rekrutovaní touto militantní sektou za sebou nechali v posledních osmnácti měsících přes 300 mrtvých a řadu zničených kostelů.
„Je nutné více se angažovat v nalezení viníků“, říká v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas arcibiskup města Jos, Mons.Ignatius Kaigama:

„Hrozba je pro nás stále aktuální. Ve chvíli, kdy si myslím, že je klid, a pak se stane něco podobného, státní autority vždy znovu reagují s tím, že problémy budou brzy vyřešeny. Po atentátech jsme vyhlásili společnou modlitbu pro všechny nigérijské katolíky. Modlitba je to nejsilnější, co máme. Jsou tu sice bezpečnostní služby, ale ty zatím dělají velmi málo. Měly by zjistit, kdo jsou tito lidé, odkud přicházejí, kým jsou financováni, odkud jsou auta a bomby, které používají. Zatím ale v tomto smyslu nedošlo k žádnému zlepšení. Jisté je, že tihle lidé mají spadeno zejména na kostely, ve kterých spatřují symbol západní civilizace.“

řekl v reakci na atentáty arcibiskup nigérijského města Jos, kde včera došlo k jednomu z útoků.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.