Pařížský kardinál Vingt-Trois na Mezinárodním eucharistickém kongresu

14.6.2012 

Ve znamení manželství a rodiny proběhl další den Mezinárodního eucharistického kongresu v Dublinu. Mezi mnoha svědectvími, která odezněla, mělo velký ohlas vystoupení dublinské rodačky a známé irské novinářky Bredy O´Brienové. Mluvila o roli a významu manželské přísahy a také o důvěře, kterou je nutné vložit v Boha, aby pomohl v dodržení věrnosti do konce života. Manželství je totiž svazkem dvou velmi různých lidí, vycházejících z různých zkušeností ve vlastních rodinách a poznamenaných slabostmi.

O´Brienová také zdůraznila, že rodina, která je domácí církví, má zůstat otevřeným místem, přístupným také pro ostatní, po vzoru Krista, který u sebe nepřijímal pouze přátele. Novinářka mluvila rovněž o významu společného stolu, jenž má být v rodině nejenom místem stolování, ale též odpuštění. Právě při něm se můžeme učit pravému významu Boží přítomnosti v našem středu. Odpolední eucharistii předsedal kardinál Andrè Vingt-Trois. Pařížský metropolita mimo jiné řekl, že křesťanské rodiny nepotřebují zvláštní zacházení. Mají svědčit mezi věřícími i nevěřícími o tom, že jsou trvalým svazkem muže a ženy. Jak dodal, toto naše svědectví bude účinné, pokud se otevřeme Božímu působení:

Naším posláním není rivalizovat s jinými koncepcemi o to, kdo na sebe strhne více veřejné pozornosti. Máme být svědky Boží lásky v tomto světě. Víme, že „výřečnost a moudrost“ (1 Kor 2,1), ba ani sama síla naší víry nepostačí, abychom se blýskli svými dobrými činy. A pokud zazáří, tak jedině proto, že se v nich ukázala síla Ducha Božího. Pokud bude Boží láska v našem životě skutečně přítomná, ukáže se nám život Ducha a my jej uslyšíme!“
– zdůraznil pařížský kardinál.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.