Nuncius: Sýrie zahájila pozvolný sestup do pekel

14.6.2012 

Sýrie zahájila pozvolný sestup do pekel – tak charakterizoval situaci v zemi apoštolský nuncius v Damašku. Arcibiskup Mario Zenari upozorňuje nejen na materiální devastaci, ale také na konfliktem zraněné srdce Syřanů. Největším neštěstím je právě dezintegrace duše společnosti, hrozící výbuchem nenávisti mezi různými frakcemi konfliktu, který se pak může protáhnout na desetiletí. Vatikánský diplomat přesto ještě doufá v upokojení situace v Sýrii.

Neméně znepokojující je užívání dětí jako „živých štítů“ nebo jako mladých vojáků. Podle nuncia se těchto zločinných praktik dopouštějí jak rebelové tak vojska Asadova režimu. Obranou syrských dětí by se mělo zabývat OSN – apeloval nuncius v Damašku. Neméně znepokojující je rovněž válka propagandy, jejímž důsledkem jsou dezinformace.

Znamením naděje naopak nazval papežský diplomat mezináboženskou akci, která povstala ve městě Homs. Nedávno tam vznikla skupina „Mussalaha“, tzn. smíření. Patří do ní křesťané i muslimové. Jde o iniciativu zdola, která chce učit strany konfliktu dialogu. Úmyslem organizátorů je rozšířit toto hnutí do dalších syrských měst. V současnosti se zabývá vyhledáváním obětí války, snaží se vyjednávat o propuštění rukojmí a odzbrojení rodin a místních bojůvek. Podle vatikánského diplomata je jedinou schůdnou cestou vedoucí k výsledků právě dialog. Arcibiskup Zenari zároveň vybídl křesťanské státy i mezinárodní společenství, aby Sýrii neizolovaly.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.