Nový velvyslanec Ukrajiny u Svatého stolce

7.5.2004 

Odpovědnost Ukrajiny za své křesťanské dědictví zdůraznil Jan Pavel II. v poselství k novému ukrajinskému velvyslanci u Svatého stolce. Hryhorij Fokovič Choružij dnes předal své pověřovací listiny.

V poselství, které Svatý otec novému diplomatovi předal, se zdůrazňuje, že ukrajinský národ vzhledem ke své tradici a kultuře má právo cítit se součástí Evropy. ?Ukrajina ležící na křižovatce cest východu a západu bude dobře sloužit setkání různých národů a kultur, když si zachová vlastní tvář.? ?Evangelia ? čteme v papežském poselství ? formovala její život, kulturu a instituce. Na Ukrajině proto nyní leží velká odpovědnost za porozumění, obranu a rozvoj jejího křesťanského dědictví.?

Dále Jan Pavel II. vyjádřil uznání za podporu náboženské svobody a dodal: ?Musíme si přát, co nejrychlejší uznání právního statutu církví, založeného na skutečné rovnosti. stejně tak je třeba dosáhnout souhlasu otázce vyučování náboženství a uznání teologie za universitní disciplínu.? Velvyslanec Hryhorij Choružij má 57 let. Vystudoval filosofii a germanistiku. V diplomatických službách doposud působil jako poradce na velvyslanectvích v Rusku a v Německu. Pro náš rozhlas řekl:

?Dnešní den je pro mě velmi šťastný. Měl jsem tu čest předat Janu Pavlu II. pověřovací listiny. Velkou radost mi udělala také předvčerejší návštěva ve Lvově, kde se konal obřad, pro latinskou církev na Ukrajině velmi významný ? vrácení arcibiskupského paláce. Pomohlo mi to lépe pochopit význam mé mise velvyslance Ukrajiny u Svatého Stolce.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.