Znamením Petrovy oběti je vatikánská bazilika

29.6.2012 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, s radostí dnes slavíme slavnost svatých apoštolů Petra a Pavla, svátek, který provází dvoutisícileté dějiny křesťanského lidu. Nazýváme je sloupy rodící se Církve. Jako význační svědkové víry šířili Boží království skrze své různé dary a po vzoru božského Mistra zpečetili své hlásání evangelia krví. Jejich mučednictví je znamením jednoty Církve, jak praví sv. Augustin: „Jediný den je zasvěcen svátku obou apoštolů. Však také oni byli jedním. Ačkoli byli umučeni v různé dny, byli jedním. Petr jako první, Pavel jej následoval.“ (Disc. 295, 8: PL 38, 1352).

Výmluvným znamením Petrovy oběti je Vatikánská bazilika a toto náměstí, pro křesťanstvo tak důležité. Stejně tak zůstávají v našem městě významné stopy Pavlova mučednictví, zejména jemu zasvěcená bazilika při Ostijské silnici (Via Ostiense). V historii Říma jsou zapsána znamení života a slavné smrti pokorného Rybáře z Galileje a Apoštola národů, které si Město právem zvolilo za své ochránce. Když si připomínáme jejich zářné svědectví, vzpomínáme na úctyhodné počátky Církve, která v Římě uvěřila, modlila se a hlásala Krista Vykupitele. Svatí Petr a Pavel se však netřpytí pouze na římském nebi, ale také v srdcích všech věřících, kteří osvíceni jejich učením a příkladem kráčí na celém světě cestou víry, naděje a lásky.

Křesťanská komunita, podporovaná na této cestě spásy přítomností Ducha živého Boha, se cítí povzbuzena k tomu, aby v síle a pokoji nadále kráčela cestou věrnosti Kristu a hlásání jeho evangelia lidem každé doby. Do této plodné duchovní a misijní pouti patří také předání pallií metropolitním arcibiskupům, jak jsem to dnes ráno učinil ve Vatikánské bazilice. Tento vždy znovu výmluvný obřad zdůrazňuje vnitřní společenství pastýřů s Petrovým nástupcem a hluboké pouto, které nás váže k apoštolské tradici. Jde o dvojí poklad svatosti, v němž se navzájem prostupuje jednota a katolicita Církve: vzácný poklad, který bychom měli znovu objevit a prožívat s novým entusiasmem i trvalým nasazením.

Drazí poutníci, kteří jste sem přijeli z celého světa! Modleme se v tento sváteční den slovy východní liturgie: „Buď chvála Petru e Pavlu, dvěma velkým světlům Církve, jež se třpytí na obzoru víry“. V této sváteční atmosféře bych se rád obrátil zvláště k delegaci Konstantinopolského patriarchátu, která se jako každý rok přijela zúčastnit našich tradičních oslav. Kéž Svatá Panna přivede všechny věřící v Krista k cíli, jímž je plná jednota!

Přeložila Johana Bronková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.