Vatikánský mluvčí k teroristickým útokům na křesťany v Keni

2.7.2012 

Nejméně 17 lidí zahynulo a více než 40 bylo těžce zraněných v útocích na dva kostely ve městě Garissa na severu Keni. Ozbrojení a maskovaní muži vhodili do kostelů granáty během nedělních bohoslužeb. Dějištěm krvavých útoků se stala katolická katedrála a nedaleký protestantský kostel.
Vatikán ústy svého mluvčího označil útoky za děsivé a znepokojující:

„Zdá se, že teroristické skupiny považují útoky na křesťany shromážděné v neděli na svých místech kultu za zvláště účinnou metodu k šíření nenávisti a strachu. Těžko definovat podlost násilí vůči bezbranným lidem pokojně shromážděným k modlitbě.“ – uvedl P. Federico Lombardi. Jak dále dodal, „výrazy naší blízkosti s oběťmi nepostačí, je nutné posílit a šířit právo na náboženskou svobodu křesťanů. Stejně tak je potřeba postavit se nezodpovědným činům, které živí nenávist mezi náboženstvími a hledat efektivní a trvalé řešení dramatických problémů Somálska, jejichž echo se odráží v celém regionu.“

Keňské město Garissa, kde k útokům došlo, leží 140 kilometrů od somálské hranice a 70 kilometrů od tábora pro půl milionu somálských uprchlíků. O dva dny dříve neznámí ozbrojenci unesli čtyři tamní zahraniční zaměstnance a zastřelili jejich řidiče. Podobné akce nejsou v posledních měsících v Keni ojedinělé. Za útoky stojí islamističí bojovníci ze skupiny Al-Shabaab, spojené s Al-Kaidou.

Útoky na křesťany jasně odsoudila také Nejvyšší rada muslimských obcí v Keni. „Jsme smutní, že ještě nedošlo k uvěznění viníků, řekl mimo jiné Abdulghafur El-Busaidy,“ předseda zmíněné rady.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.