Mrtvý papež dobrý papež?

3.7.2012 

„Řeč Církve není řečí médií. Spíš než o mediální kampaně proti Církvi jde o neporozumění, vzájemnou obtíž v komunikaci, v udržení linie dialogu,“ komentuje šéfredaktor deníku Osservatore Romano kauzy jako Vatileaks a hlasy o útocích na papeže. „Zdá se, že pro média platí mrtvý papež dobrý papež,“ vzpomíná Giovanni Maria Vian na tvrdé mediální kritiky na adresu Jana Pavla II., které se po jeho smrti změnily v glorifikaci. Nejinak tomu bylo s Pavlem VI.

Situaci dnešní církve považuje šéfredaktor vatikánského deníku, který je původním školením historikem křesťanství, za příznivější než v mnoha minulých dobách. Připomíná například. zkrachovalý dekristianizační projekt francouzské revoluce.

Problém spojený s únikem důvěrných dokumentů papež nebanalizuje, nicméně usoudil, že kauza byla použita k popisu nereálné situace, protože „téměř všichni vatikánští funkcionáři jsou loajální“, tvrdí v rozhovoru pro Vatican Insider šéfredaktor vatikánského deníku. Nicméně „jak mnohokrát opakoval Joseph Ratzinger, největším pronásledovatelem Církve je hřích uvnitř. Největší potíže nespočívají v útocích z venku, nýbrž způsobují je lidské slabosti jejích členů. Proto Církev potřebuje neustálou obnovu,“ odpovídá na otázku po „očistě“, vedené Benediktem XVI. vatikánský novinář.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.