Benedikt XVI.: Osobní i církevní reforma je zdařilá, rozmnožuje-li Kristovo bytí v nás i v ostatních

16.7.2012 

U příležitosti 450. výročí reformy karmelitánského řádu zaslal Benedikt XVI. dopis biskupovi Ávily, mons. Jesús Garcíovi Burillovi. Svatý Otec vyzdvihuje přínos sv. Terezie z Ávily a oceňuje jedinečné zásluhy karmelitánského řádu o rozvoj křesťanské spirituality.

Opravdový a hluboký vztah s Bohem nalezla svatá Terezie od Ježíše v klášteře svatého Josefa v Ávile. Potřeba hledat Pána usilovnou modlitbou, jak to světice popsala ve svém prvním díle jednoduše nazvaném Život, zůstává podle papeže Benedikta XVI. platnou dodnes. Ve svém díle Cesta k dokonalosti nabádá španělská mystička své spolusestry: „Celý svět stojí v plamenech, bezbožníci dychtí po tom, aby ještě jednou odsoudili Ježíše Krista - jak se říká - zahrnují ho nesčetnými urážkami a snaží se tisícerým způsobem zničit jeho církev, a my bychom měli marnit čas vyprošováním věcí, které by mohly zabránit některé duši vstoupit do nebe, kdyby nás Pán vyslyšel? Ne, mé sestry, nesmíme marnit čas tak bezvýznamnými věcmi.“ (1,5) Nabízí se nám nyní otázka, navazuje Benedikt XVI.: „Nezní nám tato slova v dnešních souvislostech povědomě, tedy jako jasná a naléhavá výzva i přesto, že byla formulována před více než čtyřmi staletími?“

„Završením reformy svaté Terezie a účelem zakládání nových klášterů bylo pečovat o apoštolát modlitbou a vytvořit nový způsob života v souladu s evangeliem, který by se stal vzorem pro ty, kteří hledají cestu k dokonalosti.“ Svatá Terezie nám dokazuje, že opravdová osobní i církevní reforma se stává úspěšnou pouze tehdy, rozmnožuje-li Kristovo bytí v nás i v ostatních. Stejně jako v 16. století, tak i v dnešní době rychlých změn je nutné, aby prosebná modlitba byla duší apoštolátu, aby svou zářivou jasností a průbojností opět rozezněla spásonosné poselství Ježíše Krista.

Svatá Terezie dostala od Boha zvláštní milost vyjadřovat se o duchovních věcech. Vybízí nás k radikalitě a věrnosti, jakou projevila v Ávilské diecézi, píše Svatý otec biskupovi Burillovi. Benedikt XVI. proto všechny členy církve, zvláště mladé lidi vybízí, aby vzali výzvu ke svatosti v duchu svaté Terezie vážně. „Snažme se být naprosto s Ježíšem, jenom s Ježíšem a navždy s Ježíšem,“ píše v závěru poselství Benedikt XVI.

Josef Nerušil

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.