První asijský zákon o registrovaném partnerství na dohled

31.7.2012 

Stane se Vietnam první asijskou zemí, která opustí tradiční definici manželství a legalizuje svazky osob stejného pohlaví? Jak dnes uvádí agentura Ucanews, tato možnost nabývá zcela reálných obrysů. Vietnamský ministr spravedlnosti totiž v minulém týdnu prohlásil, že předloží dodatek ke sňatkové legislativě, který by zahrnoval možnost uzavírání legalizovaných svazků párům stejného pohlaví. Právní úprava by se rovněž týkala společného vlastnictví takovýchto dvojic, dědických nároků a adopce dětí.
„Co se týče lidských práv, nastal čas, abychom pohlédli pravdě do očí“, zdůraznil Ha Hung Cuong, ministr spravedlnosti vietnamské komunistické vlády, a dodal: „Počet homosexuálů dosáhl stovek, ba tisíců. Žijí bez registrovaného partnerství, nemohou sdílet vlastnictví. Musíme se touto otázkou začít zabývat z právního hlediska“.
Ačkoliv dosud není zřejmé, jak dlouhá cesta povede od návrhu k jeho uskutečnění, asijští bojovníci za práva gayů již jásají. Doufají, že se podaří legalizaci homosexuálních svazků prosadit a Vietnam tak vstoupí do historie jako první tzv. liberální země na tzv. konzervativním asijském kontinentu. Homosexualita jako taková přitom byla ještě nedávno ve Vietnamu kvalifikována jako „sociální zlo“ obdobně jako třeba prostituce či drogová závislost.
Homosexuální aktivisté sice vítají dnešní zprávu jako naplnění svých práv. Skutečná lidská práva jsou však v komunistickém Vietnamu trvale porušována. Režim nepřestává pronásledovat politické disidenty a náboženské představitele, usilující o demokracii a svobodu vyznání. Vietnamský redemptoristický zpravodajský servis právě včera apelovala na vládu země, aby propustila 17 mladých katolíků, kteří jsou nelegálně zadržováni již rok v místních věznicích. Jedná se o lokální spolupracovníky zpravodajské agentury Redemptorist News network (VRNs) v Saigonu, bloggery a katolické novináře. Nemůžeme podporovat nezákonnou vládu, píší ve svém apelu redemptoristé.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.