Ukrajinští řeckokatolíci chtějí smíření s moskevským patriarchátem

22.8.2012 

Řeckokatolická církev na Ukrajině chce po vzoru polských katolíků zahájit proces smíření s moskevským pravoslavným patriarchátem. Podle arcibiskupa Światosława Szewczuka je to jediná cesta jak zastavit rusifikaci Ukrajiny a ukrajinofobii v Rusku. Nejvyšší představitel ukrajinských řeckokatolíků považuje za velmi dobré, že právě církve iniciovaly proces polsko-ruského smíření. „Sice nebylo jasně řečeno, co Poláci odpouštějí Rusům ani za co chce pravoslavná církev odprosit latinskou církev v Polsku. Třeba to jednou řečeno bude. Jde ovšem o velmi výrazný příklad a výzvu ke smíření,“ uvedl arcibiskup Szewczuk.

Ocenil rovněž fakt, že moskevský patriarchát usiluje o navázání vztahů s představiteli místních církví a nejen s Apoštolským stolcem. „Doufám, že k něčemu podobnému dojde také na Ukrajině, že nás moskevský patriarchát uzná za partnera k dialogu.. Doposud se o nás mluvilo pouze ve Vatikánu a to obvykle bez nás,“ uvedl řeckokatolický arcibiskup. Společné řešení bolestných otázek ve světle evangelia– jak říká - by mohlo vést k uzdravení paměti a kontruktivní spolupráci.

Příležitostí ke sdílení těchto úvah byla konsekrace řeckokatolické katedry Proměnění Páně v haličské Kolomyji. Vedle arcibiskupa Szewczuka se jí účastnil také apoštolský nuncius na Ukrajině, arcibiskup Thomas Gulickson, který přečetl poselství Benedikta XVI. Slavnosti se účastnilo na 25 tisíc věřících.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.