Poselství Svatého otce mezinárodnímu fóru Katolické akce

23.8.2012 

V Rumunském Iasi zasedá od 22. do 26. srpna Mezinárodní fórum katolické akce. Již šestého řádného shromáždění fóra se účastní reprezentati 35 zemí ze čtyř kontinentů. Jejich tématem je církevní a sociální spoluzodpovědnost laiků a role Katolické akce v nové evangelizaci. Benedikt XVI. ve svém poselství adresovaném generálnímu asistentovi fóra připomíná, že konstituce Lumen Gentium II. vatikánského koncilu charakterizuje vztahy mezi pastýři a laiky jako „rodinné“. Právě tohoto ducha hlubokého společenství, kterým – jak čteme ve Skutcích apoštolských - vynikala prvotní církev, je třeba posilovat, vybízí papež.

„Přivádět k setkání s Kristem, hlásat jeho poselství spásy jazykem a způsobem srozumitelným naší době je velkou výzvou nové evangelizace,“ píše Svatý otec a povzbuzuje členy Katolické akce, aby plně žili svým charismatem, v jehož základu je odhodlání pojímat apoštolské poslání církve v jeho globálnosti. „V této dějinné fázi pracujte ve světle sociálního učení církve na stále větší „globalizaci solidarity a lásky“, abyste rostli spolu s celou církví, ve spoluzodpovědnosti za úkol přinášet lidstvu naději a v odvaze formulovat i náročná očekávání,“ čteme v papežském poselství. Benedikt XVI. povzbuzuje členy Katolické akce k životu inspirovaném odvážným příkladem světců, kteří vzešli z lůna této organizace, k „průzračnému“ životnímu stylu formovanému evangeliem a osvěcovanému setkáním s Kristem.

Mezinárodní fórum Katolické akce vzniklo před čtvrt stoletím, v roce 1987 u příležitosti Synodu pro laiky a schází se pravidelně ve čtyřletých intervalech. Na setkání v rumunském Iasi má být také obnoveno složení sekretariátu, který je výkonným orgánem shromáždění.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.