Patriarcha Nerses Bedros XIX.: Očekáváme poselství naděje

28.8.2012 

Libanon. Každý den se modlíme za návštěvu Svatého otce a za to, aby přinesla plody míru, vzájemného odpuštění a spolupráce mezi libanonským národem a dalšími národy Blízkého východu, sdělil arménské redakci Vatikánského rozhlasu patriarcha Cilície Nerses Bedros XIX. Tarmouni. Navzdory různým mediálním spekulacím celý Libanon, včetně jeho muslimských obyvatel, s netrpělivostí očekává příjezd Benedikta XVI. a jeho poselství naděje, dodala hlava arménské katolické církve. Při své cestě do Libanonu Svatý otec uskuteční historickou návštěvu sídla této větve arménské apoštolské církve, která se sjednotila s Římem a uznala papeže. Bude to vůbec poprvé, co Petrův nástupce zavítá do kláštera Bzommar ve vrchovině Kesserouan.

Apoštolská cesta do Libanonu, do jejíhož zahájení zbývají o málo více než dva týdny, stojí přirozeně v centru zájmu tamních médií, zejména křesťanských. Potvrdila to Simone Moubaraková, redaktorka rozhlasové stanice „Voix de la Charité“:

Křesťanské sdělovací prostředky vysílají programy o papežově životě, jeho osobnosti, nauce, jeho cestách a především o účelu nadcházející cesty. Jako věřící vnímáme důležitost této návštěvy – to, že se papež rozhodl přijet i přes možné nebezpečí, je skutečným znamením Prozřetelenosti. Vybízí nás k odvaze a naději a zároveň nám připomíná naše povolání a poslání. Jako křesťanská média šíříme evangelium – a to je, jak známo, poselstvím pokoje. Jsme tudíž otevřeni dialogu s islámem; připravujeme s muslimskými kolegy programy, abychom našli společná stanoviska. Myslím, že je nezbytné, abychom vystupovali v této úloze tvůrců pokoje...,

uvádí pro Vatikánský rozhlas libanonská novinářka Simone Moubaraková.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.