Benedikt XVI.: Kardinál Martini byl Boží muž

3.9.2012 

Od sobotního večera postupovalo do milánské katedrály tiché procesí. Více než dvě stě tisíc lidí se přišlo naposledy rozloučit se zesnulým kardinálem Martinim, který vedl ambroziánskou arcidiecézi dvaadvacet let a sedm měsíců (1980-2002). Ve čtyři hodiny dnes odpoledne začala zádušní mše svatá, které předsedal současný milánský arcibiskup, kard. Angelo Scola. Svatého otce zastupoval kard. Angelo Comastri, který na začátku obřadu posledního rozloučení přečetl osobní poselství Benedikta XVI. Svatý otec v něm vyjadřuje svou blízkost a lásku lombardské arcidiecézi, Tovaryšstvu Ježíšovu a rodině kardinála Carla Marii Martiniho a pokračuje:

Svítilnou pro mé kroky je tvé slovo, světlem na mé cestě ( Žl 118,105) – tato žalmistova slova shrnují celou existenci tohoto velkorysého a věrného pastýře církve. Byl Božím mužem, který nejenom Písmo svaté studoval, nýbrž je také velice miloval a učinil z něj světlo svého života, aby vše směřovalo „ad maiorem Dei gloriam“, k větší Boží slávě. Právě díky tomu byl schopen učit věřící i ty, kteří hledají pravdu, že jediné Slovo, hodné naslouchání, přijetí a následování, je Slovo Boží, neboť vede všechny na cestu pravdy a lásky. Jeho široká duše nikdy neodmítala setkání a dialog s jakýmkoliv člověkem. Konkrétně tak odpovídal na apoštolovu výzvu: „Buďte stále připraveni obhájit se před každým, kdo se vás ptá po důvodech vaší naděje“ (1 Petr 3,15).

Benedikt XVI. ve svém poselství dále připomíná hlubokou pastýřskou lásku zemřelého, zejména vůči lidem v nejobtížnějších situacích malomyslnosti, chudoby a utrpení. Svatý otec uzavírá svůj list do milánské arcidiecéze citací z homilie zesnulého kardinála, pronesené 29. března 1980:

Pane, prosíme Tě, učiň nás pramenem, který prýští pro druhé; chlebem, který se láme pro bratry; světlem pro ty, kdo chodí v tmách; životem pro tápající ve stínech smrti. Pane, buď životem světa; Pane, veď nás do své Paschy; společně ti půjdeme vstříc, poneseme tvůj kříž, zakusíme společenství s tvým Vzkříšením. S tebou se vydáme do nebeského Jeruzaléma, k Otci.

Rakev s ostatky kard. Carla Marii Martiniho byla uložena v levé boční lodi milánské katedrály Narození Panny Marie, pod oltářem nesoucím kříž sv. Karla Boromejského. Tento dřevěný krucifix nesl milánský světec při kajícném procesí za milánské morové epidemie před více než čtyřmi staletími (1576). Kardinála Matiniho doprovodilo na jeho poslední cestě více než dvacet tisíc věřících.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.