Arcibiskup Zollitsch: Ekumenismus není politická otázka

6.9.2012 

Německý episkopát s rezervou přijal apel politiků vybízející katolíky a protestanty k rychlému sjednocení obou církví. Arcibiskup Robert Zollitsch ve zvláštním listu napsal, že katolická církev podporuje činnost křesťanů směřující k hlubší jednotě, ale plná a viditelné jednota Církve nezáleží na politických usneseních.
„Ekumenismus nyní – jeden Bůh, jedna víra, jedna Církev“. Tak se jmenuje iniciativa německých politiků, novinářů a dalších intelektuálů. Výzvu iniciovalo 23 osobností, mezi nimi předseda Bundestagu Norbert Lammert, bývalý prezident Richard von Weizsäcker či známý televizní novinář Günter Jauch. S odvoláním na texty Martina Luthera i II. Vatikánského koncilu vybízejí představitele církví k překonání konfesních rozdílů. Podle autorů výzvy v cestě k jednotě už křesťanům nestojí politické ani teologické překážky. Vzájemné uznání a akceptace různorodosti je podle nich příliš málo. Plédují proto pro reálnou jednotu uskutečňovanou v jednotlivých farnostech, aby – jak píší - ekumenismus neskončil v zemi nikoho.

Předseda německého episkopátu v reakci na tento apel zdůraznil, že katolická církev o ekumenismus usiluje a rozdělení ji bolí, nicméně „rozdělení Církve nelze překonat bez solidní teologické dohody“. Nechceme-li budovat jednotu na písku, musíme se kromě konkrétních praktických kroků ujistit, na jakých základech stojíme – napsal arcibiskup Zollitsch. Připomněl také, že – na rozdíl od toho, co napsali autoři výzvy – reformace nebyla výsledkem politických kroků, ale především teologických úvah. „Ekumenismus – napsal arcibiskup – není politická otázka, ale především otázka hledání Boha, opory v Písmu svatém a společného života Církve.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.