Na různých i složitých cestách nás předchází Kristus

16.9.2012 

Promluva Benedikta XVI. při předávání exhortace, Waterfront - Bejrút

Blaženosti, páni kardinálové,
Drazí bratři v biskupské a kněžské službě,
Drazí bratři a sestry v Kristu!

Liturgická slavnost, kterou jsme prožili, byla příležitostí poděkovat Pánu za dar zvláštního synodu pro Blízký východ, který se konal v říjnu 2010 na téma: „Katolická církev na Blízkém východě: společenství a svědectví. «Obec věřících měla jedno srdce a jednu duši.»“ (Sk 4,32). Chtěl bych poděkovat všem synodálním otcům za jejich vklad. Moje uznání patří také generálnímu sekretáři biskupské synody, mons. Eterovičovi, za vykonanou práci a za jeho slova, která vaším jménem pronesl.

Po podpisu posynodální apoštolské exhortace Ecclesia in Medio Oriente ji mohu s potěšením prostřednictvím vás, blažeností, patriarchů a biskupů východního i západního obřadu předat všem místním církvím. Předáním tohoto dokumentu začne jeho studium a jeho osvojování všemi protagonisty církve, pastýři, zasvěcenými osobami a laiky, aby každý z nich objevil novou radost z pokračování vlastního poslání a byl povzbuzen a posílen v uskutečňování poselství o společenství a svědectví skloňovanému podle různých lidských, věroučných, eklesiologických, duchovních a pastoračních aspektů této exhortace. Drazí bratři a sestry Libanonu a Blízkého východu, přál bych si, aby vás tato exhortace vedla po rozličných a složitých cestách, kde vás předchází Kristus. Kéž je posíleno společenství víry, naděje a lásky ve vašich zemích a v každém společenství, aby bylo věrohodné vaše svědectví vydané Jedinému, Svatému a Trojjedinému Bohu, který se stal bližním každému člověku!

Drahá církvi na Blízkém východě, čerpej původní mízu spásy, která se uskutečnila v této jedinečné a milované zemi! Pokračuj ve šlépějích svých otců cestou víry. Oni svou stálostí a věrností otevřeli cestu odpovědi lidstva na Boží zjevení! Kéž v nádherné rozmanitosti světců darovaných Bohem najdou příklad a přímluvce, kteří budou inspirovat tvou odpověď na Pánovo povolání putovat do nebeského Jeruzaléma, kde Bůh setře z našich očí každou slzu (srov. Zj 21,4)! Kéž je bratrské společenství oporou v každodenním životě a znamením všeobecného bratrství, které přišel ustanovit Ježíš, prvorozený z mnohých! Ať v tomto regionu, který spatřil Jeho skutky a sesbíral Jeho slova, evangelium nadále zní jako před 2000 roky a je žito dnes a navždy!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.