Vatikánský mluvčí: výzvy k pokoji byly „refrénem“ papežské cesty

17.9.2012 

Byly to historické dny, uvedl vatikánský tiskový mluvčí v bilanci papežské návštěvy v Libanonu. Jak přiznal P. Federico Lombardi, Benedikt XVI. byl hluboce pohnutý vřelým a mimořádným přijetím, jaké mu připravili nejen křesťané, ale také vyznavači jiných náboženství. Zdůraznil, že papežské poselství pokoje a dialogu překračovalo hranice Libanonu a bylo adresováno celé blízkovýchodní oblasti. „To, co jsme v těchto dnech zažili, výrazně kontrastovalo s napjatou situací v regionu. Doufejme, že slova Poutníka pokoje přinesou kýžené plody,“ řekl vatikánský mluvčí. Poukázal rovněž na význam pouti z ekumenické i mezináboženské perspektivy:

Důležité bylo poselství určené katolíkům různých obřadů v přítomným v této oblasti. Papež navštívil sídlo čtyř patriarchátů, mluvil o komunitním charakteru církve. Pokud jde o mezináboženský rozměr, významná byla nejen setkání, ale také neustálé výzvy ke smíření, spolupráci a dialogu adresované islámským představitelům. Slova o pokojném soužití se stala jakýmsi „refénem“ papežské cesty. Muslimové se zajímají rovněž o text apoštolské exhortace. Je to dokument psaný pro křesťany, ale také muslimové v něm mohou najít věci, které jim pomohou lépe pozorumět, kdo jsou křesťané a v co věří.

Vatikánský mluvčí zdůraznil vyjímečnost apelu Benedikta XVI. adresovaného nejen mezinárodní komunitě, ale také arabským zemím, v němž mluví i posílení bratrského úsilí za navrácení pokoje na Blízký východ.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.