Křesťanství není na Blízkém východě importovaným náboženstvím

17.9.2012 

Křesťanství není na Blízkém východě importovaným náboženstvím. Tento aspekt apoštolské exhortace podepsané papežem v Libanonu zdůraznil arcibiskup Maroun Lahham. Jak dále uvedl, Benediktu XVI. velmi záleží na tom, aby Kristovi následovníci znovu objevili své povolání jako věřící, kteří jsou v této oblasti doma, a aby o tom vydávali svědectví.

Patriarchální vikář z Jordánska, který se účastnil obřadu podpisu exhortace pro církev na Blízkém východě, dodává, že dokument prakticky ukazuje křesťanům jak žít a svědčit o své víře ve spletité situaci regionu. Podle arcibiskupa Lahhama exhortace vytyčuje také nové cesty ekumenické spolupráce. Prvním krokem by měla být dohoda o vzájemném uznávání křtu a následně také dalších svátostí.

Jak poznamenal arcibiskup Lahham, z perspektivy mezináboženských vztahů nelze podceňovat ani připomínku o tom, že náboženská svoboda zahrnuje také svobodu volby náboženství, která je svatým a nezadatelným právem každého člověka. „Také v blízkovýchodním kontextu by měl mít každý právo vyznávat svou víru veřejně bez obav o svůj život a svobodu,“ říká patriarchální vikář z Jordánska s tím, že exhortace Ecclesia in Medio Oriente bude pro křesťany vynikající pomocí v každodenním životě z víry.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.