Biskup Michel Dubost: za pobuřujícím filmem je manipulace salafitů

21.9.2012 

Muslimský svět se opět bouří, tentokrát po zveřejnění vulgárních karikatur Mohameda francouzským satirickým týdeníkem Charlie Hebdo. Francie a Německo v obavách před odvetou zavřela svá diplomatická zastupitelství ve dvaceti arabských zemích. Právě dnes, v pátek po modlitbách v mešitě, může dojít k největším rozbrojům.

Ve Francii místní biskupové spolu s představiteli Rady pro muslimksý kult vydali společný apel. Jeho signatáři ujišťují o podpoře svobody slova a zároveň v souvislosti s karikaturami, filmy či zaujatými reportážemi rozdmýchávajícími nenávist a pohrdání připomínají nutnost ctít práva druhého člověka. Za katolickou stranu k apelu připojil podpis biskup Michel Dubost, předseda biskupské komise pro mezináboženské vztahy. Pro náš rozhlas k tomu řekl:

Je nutné připomenout kontext celé záležitosti. Karikatury se objevily po filmu o Mohamedovi, jehož frangmenty lze vidět na internetu a který byl před rokem natočený ve Spojených státech. Já jsem osobně přesvědčen, podobně jako mnoho dalších lidí, že ve skutečnosti jde o manipulaci, za kterou stojí salafiti. Nevyhráli volby, a proto se snaží získat ulici, chtějí, aby je dav, lidové nepokoje, vynesly do vlády. Film slouží právě tomu. Je to manipulace. Myslím, že francouzský týdeník Charlie Hebdo se prostě chytil do pasti a nechtěně slouží salafitům. Pomáhá jim v destabilizaci muslimského světa. Nutno ovšem podotknout, že většina francouzských muslimů přistupuje k celé věci klidně, ačkoli se samozřejmě cítí zranění. Proto jsme spolu s Mohammedem Moussaouim, předsedou francouzské Rady pro muslimský kult, chtěli ukázat, že se dokážeme spojit a promluvit jedním hlasem, že se chceme vyvarovat krajních postojů, že věříme v demokracii a můžeme žít společně. – říká biskup Michel Dubost, předseda francouzské biskupské komise pro mezináboženské vztahy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.