Nominace expertů a auditorů na říjnový biskupský synod

22.9.2012 

Dva týdny před zahájením Synodu biskupů o nové evangelizaci jmenoval papež jeho experty a auditory. Pocházejí ze všech kontinentů a jsou mezi nimi kněží, zasvěcené osoby i laičtí věřící.

45 expertů bude během zasedání pomáhat sekretáři zvláštního synodu, kterým je francouzský arcibiskup Pierre-Marie Carré. Mezi jmenovanými jsou některé známé osobnosti, jako například bratr Enzo Bianchi, převor ekumenické monastické komunity v severoitalském Bose, dále slovinský umělec o. Marko Rupnik SJ, či islamolog egyptského původu přednášející v Římě a v Bejrútu, o. Samir Khalil Samir SJ.

Mezi 49 dnes jmenovanými auditory biskupského synodu je zastoupeno mnoho různých církevních hnutí a komunit. Na seznamu figuruje například Carl Albert Anderson, stojící v čele Kolumbových rytířů; Marco Impagliazzo, hlava komunity Sant´Egidio; Mexičan José Prado Flores, zakladatel a ředitel Evangelizačních škol sv. Ondřeje nebo Maria Voce, která stojí v čele hnutí Fokoláre. Dále mezi auditory najdeme generální představenou Misionářek lásky Matky Terezy, s. Mary Premy Pierick; generálního sekretáře Caritas Internationalis, Michela Roye nebo Uruguayce Guzmána M. Carriquiryho, prvního laika, který zastává v římské kurii místo sekretáře Papežské komise pro Latinskou Ameriku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.