Kard. Piacenza: Koncil je nutno znovu objevit, s pokorou a bez exaltace

24.9.2012 

II. Vatikánský koncil byl prvním mediálním koncilem. Jeho interní debaty i texty se okamžitě objevovaly v médiích, i když jejich význam nebyl vždy správně uchopen. Nezřídka se předkládaly zcela pohanské interpretace, uvádí kard. Mauro Piacenza, prefekt Kongregace pro klérus. Domnívá se, že koncil je dnes třeba znovu objevovat. Vrátit se k jeho textům s pokorou, bez prefabrikovaných názorů a zbytečné exaltace, která může rovněž znesnadňovat přístup k pravdě. Musíme se pokorně zaposlouchat do koncilu, abychom pochopili, co skutečně chtěl Duch svatý povědět církvi, dodává šéf vatikánského úřadu, s tím, že k přečtení nadpřirozeného významu této události nestačí nástroje užívané historikem.

V rozhovoru pro agenturu Zenit kard. Piacenza připomněl, že jedinou správnou interpretací koncilu je tzv. hermeneutika kontinuity, na kterou upozorňuje Benedikt XVI., tedy čtení koncilních dokumentů v kontinuitě celé tradice církve. Spíše než hermeneutickým kritériem je tato kontinuita teologickým faktem. Věříme totiž v jednu jedinou Církev. Začátek církve není možné datovat koncilem, zdůrazňuje italský kardinál.

Jak dodává, sám byl svědkem koncilu a pokoncilních změn. Přesto se domnívá, že mnoho ukazatelů koncilu stále ještě čeká na objev a realizaci. Koncil měl prorocký charakter. Není nic zvláštního na tom, že jeho pochopení vyžaduje tolik času, uvádí kard. Piacenza. Sám je přesvědčen o tom, že dnes je nutné se zaměřit na liturgickou reformu. Všichni pokoncilní papežové zdůrazňovali, že právě v liturgii se církev nejplněji uskutečňuje. Zároveň je zřejmé, že právě v této oblasti nám chybí požadovaná rovnováha. Liturgie zesvětštělá nebo redukovaná na pouze lidský výraz, v němž zaniká kristologický a teologický rozměr, nemá nic společného s tím, co chtěl koncil. To ovšem neospravedlňuje k tomu, aby se s pokoncilní reformou nakládalo jako se „zradou“ pravé Církve, varoval šéf vatikánského úřadu.

Mezi nejvýznamnějšími úspěchy koncilu jmenuje objev všeobecného povolání všech pokřtěných, ekumenické otevření pro křesťany jiných vyznání a docenění biskupské kolegiality.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.