Itálie má nového blahoslaveného - misionáře Číny

29.9.2012 

Kard. Angelo Amato dnes na Sicílii blahořečil františkánského kněze O. Gabriele Allegra. Tento biblista a misionář strávil většinu svého života na Dálném východě, avšak jeho ostatky odpočívají právě v jihoitalském Arcireale, vysvětlil naší rozhlasové stanici prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení.

Nový blahoslavený se narodil na Sicílii, v provincii Katánie, 26. prosince 1907. Vstoupil do řádu menších bratří a roku 1930 přijal kněžské svěcení. Byl vyslán jako misionář do Číny, kde v Pekingu založil biblická studia. Kvůli válce se přestěhoval do Hongkongu, kde i zemřel 26. ledna 1976. Jeho životním dílem byl překlad Písma svatého do čínštiny – začal na něm pracovat v roce 1935 a dokončil jej po šestnácti letech. Tento překlad byl historickým milníkem pro dějiny čínské katolické církve.

Kromě překladu všech biblických knih Starého i Nového zákona přetlumočil O. Allegra do čínštiny také papežské dokumenty o sociální nauce církve – od Lva XIII. po Pavla VI., pokračuje kard. Amato:

Jako následovník sv. Františka miloval církev synovskou láskou. Jeho velkým přáním bylo vykládat Písmo ve světle církevních Otců a papežského magisteria. Také způsob, jakým nakládal s Božím slovem, dokládá jeho hlubokou víru. Usiloval o co nejdokonalejší překlad a často k nalezení správné interpretace potřeboval i řadu dní a konzultací se svými spolupracovníky. Ve své nevšední pokoře říkával: «Kdo pracuje v takovéto hloubce, možná nikdy nedosáhne věhlasu jistých moderních teologů, ale podle mého názoru více prospěje Boží církvi»,

přibližuje nového blahoslaveného prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.