Papež vítá projekt, který má dokreslit obraz II. vatikánského koncilu

4.10.2012 

Potěšení z chvályhodné iniciativy vyjádřil Benedikt XVI. v listu zaslaném předsedovi Papežského výboru historických věd, o. Bernardu Ardurovi, O. Praem, u příležitosti mezinárodního sympózia „II. vatikánský ekumenický koncil ve světle archivů koncilních otců.“

Pečlivé zkoumání pramenů bylo vždy základem historického bádání, píše papežovým jménem kardinál státní sekretář, Tarcisio Bertone. „Ačkoli hermeneutika koncilních textů zůstává látkou ze své podstaty teologickou, může po mnoha stránkách těžit z pomoci, kterou poskytují historické vědy. Stejně tak chvályhodné je usilí vytrhnout ze zapomnění paměti těch, kdo byli přímými protagonisty koncilního zasedání, a předejít jejich možnému zničení. Právě svědectví jednotlivých otců a dalších účastníků přispívají k dokreslení živého obrazu události tak důležité pro život Církve,“ čteme v papežském listu.

Připomeňme, že Papežský výbor historických věd zahájil rozsáhlý projekt, který má podat plastičtější obraz II. vatikánského koncilu a přispět k jeho chápání v rámci kontinuity učení církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.