Arcibiskup Müller: další kolo rozhovorů s Bratrstvem sv. Pia X. není v plánu

6.10.2012 

K dalšímu kolu rozhovorů s Bratrstvem sv. Pia X. nejspíš nedojde. Tradicionalisté dostali dokument, který mají akceptovat – uvedl arcibiskup Gerhard Müller pro německé rádio Norddeutsche Rundfunk. Jak dále řekl prefekt Kongregace pro nauku víry, o dalších krocích v otázce lefébvristů rozhodne po dohodě s papežem.

Podrobněji se arcibiskup Müller vyjádřil ke vztahům s tradicionalistickým Bratrstvem v obsáhlém rozhovoru pro americký časopis National Catholic Register. Upřesnil v něm, že Svatý stolec nevede s lefébvristy dialog, nýbrž spíše bratrské rozmluvy sloužící k překonání obtíží v autentické interpretaci katolické doktríny. Arcibiskup Müller připomíná, že garantem této interpretace je Svatý otec a lefébvristé to musí uznat, se zřetelem k roli, kterou v tomto ohledu papeži přisoudil I. vatikánský koncil. Podle prefekta Kongregace pro nauku víry potíže ve vztazích s lefébvristy vyplývají ze třicetileté separace, která vedla některé skupiny či jednotlivce k uzavřenosti. „Věřím však, že se to časem podaří překonat,“ uvedl arcibiskup Müller.

Zároveň naznačil, že lefébvristé nejsou jedinými ani „nejhoršími“ disidenty v katolické církve. Horší jsou směry ležící na opačné straně spektra než lefébvristé. Ty totiž často zpochybňují to, co patří k samým základům křesťanství – uvedl prefekt Kongregace pro nauku víry. Přiznal také, že současná církev potřebuje autentickou interpretaci koncilního učení, aby vyšla ze zmatků, které v tomto ohledu panují.
Nezbytná je také obnova liturgie, protože v této oblasti došlo k mnoha nešvarům, které se negativně odrážejí na víře mnoha lidí, uvedl arcibiskup Müller.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.