Biskupský synod: Evropě vládnou lidská práva třetí a čtvrté generace

9.10.2012 

Včera v podvečer odezněly v synodní aule relace shrnující vnímání tématu nové evangelizace v místních církvích na všech pěti kontinentech. Společným jmenovatelem všech příspěvků byl problém globalizace, která stírá zvláštnosti lokálních kultur, ale ohrožuje také tradiční hodnoty, jako je rodina.

Asie ve svém evangelizačním díle spoléhá na dialog mezi kulturami a náboženstvím – definovaný jako nezbytnost nikoliv luxus. Zároveň musí heroicky čelit utrpení spojenému s rostoucím pronásledováním.
Afrika se potýká s islámským fundamentalismem a snaží se uvádět do praxe výzvu Pavla VI, který říkal: „Afričané, buďte misionáři sobě samým“. Zaznělo rovněž varování před těmi evangelizátory, kteří odcházejí z Afriky nikoliv kvůli misiím, nýbrž pro výdělek.
Evropa se dovolává svého křesťanského dědictví, na nějž, jak se zdá, zapomněla. Pozitivní příklady evangelizace vidí ve Světových dnech mládeže a v městských misiích, které se dokázaly postavit společnosti ovládané sdělovacími prostředky, ekonomií a lidskými právy třetí a čtvrté generace, tj. takovými, která jsou vzdálena lidskému, křesťanskému a morálními pohledu na svět a váží se pouze na názory a osobní libosti jednotlivců.
Církev v Americe oproti tomu ztotožňuje novou evangelizaci s kontinentální misií a požaduje zároveň důkladné zpytování svědomí nad způsobem prožívání víry, spoléhá na rodinu jakožto domácí církev a spoléhá na laiky, které označuje za hlavní protagonisty nové evangelizace.
A konečně v Oceánii vychází nová evangelizace od mladých, od škol, z vitality křesťanských komunit spojených napříč různými etniky – zaznělo včera večer v synodní aule z úst reprezentantů jednotlivých kontinentů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.