Na cestě se současným světem

13.10.2012 

Tuto pěknou tradici společného oběda založil Jan XXIII., řekl včera Benedikt XVI. ve své improvizované promluvě, která zahájila společné stolování účastníků synodu společně s koncilními otci, primasem anglikánské církve a ekumenickým konstantinopolským patriarchou.

Naše společenství je známkou toho, že jsme na cestě k jednotě a že v našich srdcích tato jednota spěje kupředu. Pán nám pomůže k tomu, aby byla zjevná i navenek.

Výraz synodos znamená “společná cesta”, pokračoval Benedikt XVI. a připomněl známou Pánovu cestu se dvěma učedníky, kteří se ubírali do Emauz. Je to tak trochu výjev dnešního agnostického světa – zdá se, že Bůh vůbec není, či se o nás nezajímá, dodal Svatý otec. Navzdory tomuto zoufalství plamének víry neuhasl a učedníci kráčejí dál:

Pán jde tajemně s nimi a pomáhá jim lépe pochopit Boží mystérium, přítomnost Boha ve světě a jeho tiché doprovázení. Nakonec při večeři, když jim srdce zahořela Pánovými slovy a jejich nasloucháním, jej poznávají při lámání chleba. Jejich srdce konečně prohlédnou.

Také synod nás přivádí na společnou cestu s našimi současníky. Prosme, aby naše srdce zahořela a prohlédla a aby Pán osvítil naši mysl, uzavřel Benedikt XVI. včerejší společný oběd se synodními otci a přímými účastníky Druhého vatikánského koncilu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.