Obhajoba evropské kultury stála životy

19.5.2004 

Včera v 18 hodin přijal Jan Pavel II. polského prezidenta Aleksandra Kwasniewského s doprovodem. Návštěva proběhla v kontextu 60. výročí bitvy o Monte Cassino, při které II. polská divize pod velením generála Wladyslawa Anderse otevřela spojencům cestu k vítězství nad nacisty v Itálii.

?Na vojenském hřbitově jsou hroby, nad nimiž stojí latinské i řecké kříže a také tabule s Davidovými hvězdami. Spočinuli tam padlí hrdinové, které spojila idea boje za ?naší i vaši svobodu?, zahrnující nejen lásku v ke své vlasti, ale také starost o politickou a duchovní nezávislost jiných národů. Všichni si uvědomovali, že je nutné postavit se za každou cenu nejen proti fyzickému zotročení jednotlivců a národů, ale také proti pokusům o zničení jejich tradic, kultur a duchovní identity. Mluvím o této jednotě proto, abych připomněl, že kulturní dědictví Evropy bylo během věků utvářeno a bráněno i za cenu života vyznavači Krista, i těch, kdo se ve své víře odvolávají k Abrahamovi.? ? řekl Jan Pavel II. v promluvě k delegaci polského prezidenta.

Svatý otec dále zdůraznil, že v době, kdy se tvoří ústavní základy Evropské unie, krev prolitá pod Monte Cassinem je argumentem v diskusi nad duchovní podobou Evropy. Polsko to musí připomínat ?těm, kdo ve jménu laickosti demokratických společností, zapomínají na přínos křesťanství v budování své vlastní totožnosti.? Jan Pavel II. poděkoval polským představitelům, za to, že prosazují odkaz na křesťanské hodnoty v Evropské ústavě a vyjádřil naději, že úsilí přinese plody.

Včera dopoledne se prezident Kwasniewski zúčastnil mši svaté, které na Montecassinu předsedal polský vojenský biskup Sławoj Leszek Głódź. Právě před 60. lety útok na německé pozice v klášteře Montecassino zlomil devíti měsíční blokádu spojeneckých vojsk na tzv. Gustavově linii, která bránila pochodu na Řím. 18. května 1944 II. polská divize pod vedením generála Anderse dobila německé pozice. V 10:20 byla nad ruinami kláštera vztyčena polská vlajka. Při bojích o Monte Cassino padlo 1052 polských vojáků, pohřbených na tamním vojenském hřbitově.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.