Nový architekt Sagrada Familia: bazilika bude dokončena do roku 2026

15.10.2012 

Bazilika Svaté Rodiny v katalánské metropoli má nového architekta. Jordi Faulí se stal už pátým následovníkem Antoni Gaudího. Monumentální stavba započatá v roce 1882 by podle něj měla být dokončena do roku 2026. Faulí pracuje na stavbě už 22 let, nyní jej ovšem čeká nová odpovědnost:

Kontinuita je velmi důležitá. Jde o tutéž kontinuitu jako při stavbě jakékoli jiné katedrály, kde obdivujeme dokončenou stavbu a už si nepamatujeme její architekty, protože o ně nejde. I když v případě Sagrada Familia architekta máme, je jím Antoni Gaudì.

- říká Jordi Faulí. Kam dospěly práce po 130 letech od položení základního kamene?

Gaudì počítal se stavbou po částech. Sám dokončil kryptu a průčelí absidy, postavil portál Narození, který ihned proslavil chrám Svaté Rodiny po celém světě. Jeho žáci pak postavili Pašijové průčelí podle jeho vlastních nákresů a modelů. Za posledních 25 let jsme postavili hlavní loď, pod vedením architekta Jordi Boneta, tedy vnitřní prostor baziliky, liturgický prostor. Nyní přichází na řadu sakristie, jedna ze dvou navržených. Jde o stavbu vysokou asi 40 metrů v parabolických formách s kupolí, k níž máme Gaudího sádrový model i projekt. Dalším z našich úkolů je dokončit centrální část baziliky, věž Panny Marie nad apsidou a věž nad hlavní lodí, která bude 170 m vysoká a je dedikována Ježíši Kristu.
Podle současných plánů by Sagrada Familia měla být dokončena v roce 2026. Doufáme, že se to podaří také proto, že jde o významné datum, bude se totiž slavit 100 let od Gaudího smrti. Mohu potvrdit, že je to termín reálný – vzhledem k přílivu donací i rytmu stavebních prací.

- říká nový architekt chrámu Svaté rodiny v Barceloně, Jordi Faulí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.