Benátský patriarcha: katolíci trpí komplexem méněcennosti

23.10.2012 

Když se průměrného katolíka zeptáte na rozumové důvody jeho víry, nastane ohlušující ticho, řekl v synodní aule benátský patriarcha, Mons. Francesco Moraglia. Podle jeho názoru trpí mnozí dnešní věřící “komplexem méněcennosti”:

Věřím, že tento komplex méněcennosti vyplývá z toho, že dnešním katolíkům není vždy patřičně zřejmé, co je to víra. Víra totiž není nějaká náplast, kterou na rozum přilepíme něco nadpřirozeného; víra není ani fideismus, nýbrž je to celistvý pohled na skutečnost. Proto bychom na rovině komunitárního života – např. ve farnostech – měli být schopni víru prezentovat jako přítelkyni rozumu.

Janovský rodák a bývalý profesor dogmatické teologie radí, abychom se snažili víru předávat ve všech kontextech a životních situacích:

Myslím si, že musíme využít v každé situaci příležitost, kterou nám daný stav nabízí. Například dnešní hodnotová krize a hospodářský propad, který – jak doufám – nevyústí v sociální krizi, nás mohou přivést zpět k podstatě. Když se zaměříme na podstatu, nacházíme prvky, které nás lidi spojují a které nám unikají, když panuje přílišný blahobyt,

řekl Vatikánskému rozhlasu účastník synodu o nové evangelizaci, Mons. Francesco Moraglia.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.