Tradicionalisté na děkovné pouti u hrobů apoštolských

30.10.2012 

Takzvaná tridentská mše svatá celebrovaná kardinálem Walterem Brandmüllerem v římském kostele Sta Trinità dei Pellegrini zahájila celosvětovou pouť Summorum Pontificum. Na letošní rok připadá páté výročí motu proprio, které nese tento název a kterým Benedikt XVI. usnadnil přístup k římské liturgii, ve formě před poslední liturgickou reformou. Pouť má být projevem díků za všechno, co se za posledních pět let odehrálo. Podle organizátora pouti, P. Clauda Bartha přinesl návrat staré liturgie Církvi mnoho nových povolání. Zřejmé je to zejména ve Spojených státech a ve Francii, kde řehole a kněžské instituty sloužící podle starého ritu, řeší problémy spojené s přemírou povolání. Ve Francii mají například v současnosti 140 seminaristů, zatímco ve všech diecézních seminářích se na kněžství připravuje 710 bohoslovců. Podobně je tomu s počtem novokněží. Francouzské diecéze jich měly v letošním roce 97, tradicionalistické instituty 21.

Otevřenost předkoncilní liturgii není však pouze menšinovým jevem, týkajícím se některých komunit, ale proniká také do diecézního kléru. Jak uvádí o. Barthe, který je sám bývalým lefébvristou, lze dnes bez nadsázky tvrdit, že nejméně každý třetí francouzský diecézní seminarista patří „generaci Summorum Pontificum“ a eucharistii bude sloužit také v mimořádné formě římského obřadu.

Děkovná pouť přivedla do Říma tradicionality různých větví, včetně následovníků arcibiskupa Lefébvra. Mši svatou v Bazilice sv. Petra pro ně bude v sobotu sloužit kard. Antonio Cañizares Llovera, prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.