Pravoslavní koptové mají nového papeže

5.11.2012 

Nejvyšším představitelem koptské pravoslavné církve se stal biskup Teodor (anba Tawadros). K slavnostní volbě došlo při tradiční ceremonii v katedrále sv. Marka v Káhiře. Jméno 118. koptského papeže vylosoval mezi třemi kandidáty sedmiletý chlapec se zavázanýma očima Intronizaci nového patriarchy Alexandrie a celé Afriky proběhne v neděli 18. listopadu.

Šedesátiletý dosavadní pomocný biskup Beherie vystudoval před vstupem do semináře farmacii. Je považován za významného teologa a známý je také díky práci s mládeží. V úřadu vystřídá v březnu zemřelého Šenúta III., který stál v čele koptské pravoslavné církve přes 40 let. Pozorovatelé zdůrazňují, že jej čeká nesnadný úkol vést největší křesťanskou menšinu na Blízkém východě v atmosféře stále větších společensko-politických proměn.
Mluví biskup Barnaba El Sortami, který se ceremonie v Káhiře zúčastnil:

Papež Teodor II. je osobností velmi aktivní a dobře známou v koptském prostředí, zejména v Egyptě. Je to člověk pokojný a těší se všeobecné úctě. Věříme, že půjde cestou vytyčenou patriarchou Šenútem III., jehož je žákem a duchovním synem. Jsme přesvědčeni, že spolu s ním půjde koptská církev cestou dialogu. On sám v něj skládá velké naděje,
řekl pro Vatikánský rozhlas představitel koptů v Itálii.

Koptská pravoslavná církev má zhruba 11 milionů věřících. Největší komunita žije v Egyptě, kde představují 6-10 procent obyvatel.

Gratulaci ke zvolení nového „papeže Alexandrie a patriarchy na stolci sv. Marka“ zaslal do Egypta také Benedikt XVI. Ujišťuje v ní biskupa Teodora o solidaritě v modlitbě, s níž mu vyprošuje hojnost požehnání pro jeho službu. „V těchto náročných dobách je důležité, aby všichni křesťané nesli svědectví lásky a přátelství, které spojuje, pamětliví slov našeho Pána v modlitbě při poslední večeři: aby všichni byli jedno, aby tak svět uvěřil (srov. Jan 17,21).“ Benedikt XVI. zmiňuje důležité kroky ve vztahu mezi pravoslavnými kopty a katolickou církví, k nimž došlo za papeže Šenúta III. a vyjadřuje naději, že toto přátelství a dialog vedený Duchem svatým přinese plody solidarity a trvalého smíření.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.