Benedikt XVI. k odvolání arcibiskupa Bezáka

8.11.2012 

Tiskové středisko Slovenské biskupské konference dnes zveřejnilo list Benedikta XVI., který se vrací k odvolání trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka z 2. července t.r. List je adresován předsedovi slovenského episkopátu, arcibiskupovi Stanislavovi Zvolenskému. Svatý otec v listu ocenil projev církevního společenství, které mu projevili slovenští biskupové po „bolestné kauze“ arcibiskupa Bezáka, a v této souvislosti jim píše:

„Po důkladném a objektivním poznání situace s jejím závažným dopadem a po dlouhé modlitbě jsem se nemohl vyhnout povinnosti lásky obnovit účinnou kolegialitu mezi vámi i řádné pastorační vedení trnavské arcidiecéze v autentickém duchu Druhého vatikánského koncilu, jehož 50. výročí si letos připomínáme. Jsem přesvědčen, že budete nadále provázet svého spolubratra modlitbou, v pravdě a starostlivostí, usilovat o hluboký každodenní život v duchu víry a v osobním setkání s Kristem necháte přetvářet svá srdce Jeho milostí.“
Benedikt XVI. pak závěrem svého krátkého dopisu srdečně žehná předsedovi biskupské konference Slovenska i ostatním biskupům „této ušlechtilé země“.

List Benedikta XVI., datovaný 18. října, předal apoštolský nuncius na Slovensku, mons. Mario Giordano na zasedání biskupské konference v Donovalech ve dnech 6.-8. listopadu. List byl zveřejněn italsky a slovensky tiskovým střediskem Slovenské biskupské konference.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.