Benedikt XVI.: Stáří je krásný věk!

12.11.2012 

Benedikt XVI. dnes dopoledne navštívil pečovatelský dům pro seniory na jednom z římských pahorků – Janikulu. Papež se obrátil velice osobními a neformálními slovy nejenom k obyvatelům střediska, spravovaného komunitou Sant´Egidio, nýbrž zároveň ke světu stáří všeobecně:

Přicházím k vám jako římský biskup, avšak současně jako starý člověk na návštěvu ke svým vrstevníkům. Je zbytečně říkat, že dobře znám obtíže, problémy a omezení našeho věku a vím, že tyto nesnáze se pro mnohé z vás zhoršily vinou hospodářské krize. Člověk se někdy při dosažení určitého věku obrací do minulosti. Lituje, že se nemůže vrátit zpět do mládí, kdy byl plný energie a plánů do budoucna. Jsem si vědom těžkostí, které náš věk obnáší, ale přesto chci s hlubokým přesvědčením říci vám i všem starým lidem na světě, že stáří je krásné. Nedejme se uvěznit smutkem! Dostali jsme dar dlouhého života a ten je i v našem věku krásný, navzdory neduhům a omezením. Ať vaše tvář vždy vyzařuje radost z Boží lásky, a nikoliv smutek.

Dlouhověkost je v bibli vždy považována za Boží dar, pokračoval papež. Toto požehnání se dnes rozšířilo na mnohé lidi – společnost by si tohoto jevu měla všimnout a docenit ho, dodal. Namísto toho jsou staří lidé považováni za zbytečnou neproduktivní a nevýkonnou přítěž, nezastíral Svatý otec převažující realitu. Osamělost dnešních seniorů jej přivedla k následující výzvě:

Myslím, že by bylo zapotřebí vyvinout větší úsilí – počínaje rodinami a veřejnými institucemi – aby staří lidé mohli zůstat u sebe doma. Moudrost života, kterou přinášíme, je velké bohatství. Kvalita společnosti – chci říci civilizace – se poměřuje tím, jak nakládá se seniory a jaké místo vyhrazuje ve společném životě starým lidem. Kdo vytváří prostor pro seniory a přijímá je, vytváří prostor pro život a jeho přijetí!

Naše dnešní setkání se uskutečňuje v evropském roce aktivního stáří a mezigenerační solidarity, připomněl dále Benedikt XVI. a upozornil na význam starých lidí pro růst mladých generací. Stáří je jako otevřená kniha, ve které mladí mohou nalézt cenné rady pro svou životní pouť, poznamenal papež.

Drazí přátelé, v našem věku často zakoušíme, že potřebujeme pomoc druhých. Totéž zažívám i já. (...) Potřeba pomoci je základní životní podmínkou starého člověka. Chtěl bych vás vyzvat, abyste i v této zdánlivé závislosti spatřovali Boží dar. Podpora, doprovod a láska druhých lidí je milost, která je důležitá v každé životní fázi. Nikdo nemůže žít sám a bez pomoci – lidská bytost se utváří ve vztazích.

Přestože dny starého člověka se mohou zdát dlouhé a prázdné, může se tato životní fáze stát příležitostí k prohloubení vztahu s Bohem. Jedním z cenných zdrojů, které má stáří k dispozici, je modlitba, poukázal Benedikt XVI.

Modlitba starých lidí může ochránit svět a napomoci mu možná výrazněji než plahočení ostatních. Chtěl bych do vašich modliteb svěřit dobro církve a pokoj světa,

zakončil papež svou promluvu v římském domově pro seniory. V závěru papež ještě připojil spatra pronášený improvizovaný pozdrav. Řekl, že jej dnešní návštěva posílila a že díky ní omládl. Ocenil také službu dobrovolníků komunity Sant´Egidio, které označil jako „viditelné anděly“. Benedikt XVI. rovněž zdůraznil, že v domově pro seniory nepozoroval rozdíly mezi chudými a bohatými.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.