Mons. Georg Ratzinger daroval bratrovi koncert

12.11.2012 

V rámci jedenácté edice Festivalu sakrální hudby včera v podvečer zazněla pod Michelangelovými freskami v Sixtinské kapli Missa Anno santo Mons. Georga Ratzingera. Jako dar pro Benedikta XVI. ji ve vatikánské premiéře provedl papežský sbor Cappella Sistina. O spolupráci s papežovým starším bratrem, dlouholetým sbormistrem řezenského chrámového chlapeckého sboru, hovořil pro Vatikánský rozhlas sbormistr římské Sixtiny, mons. Massimo Palombella.

Je to všestranný hudebník, který pečuje o dirigentskou techniku, sborový přednes i kompoziční aspekty – jedním slovem o vše. Skladba je moderní a inovátorská. Lze rozpoznat, že Ratzingera ovlivnili velikáni Beethovenova či Wagnerova formátu, avšak tyto vlivy zpracoval do zdárné originální syntézy. Styl mše je pozdně-romantický, v této tradici zůstává skladba zakořeněna, avšak dokáže ji rozšířit.

Ratzingerovo ordinárium není kompletní, a proto je papežská schola doplnila o další liturgické zpěvy římské polyfonie i novodobé tvorby:

Chybí krédo. U příležitosti Roku víry jsme Ratzingerovu mši doplnili úvodem z gregoriánského chorálu, který odkazuje ke zdrojům sakrální hudby. Dále pak krédem z Palestrinovy „Missa Papae Marcelli“ a eucharistickým motetem z mé vlastní dílny. Uzavíráme skladbou Colina Mawbyho „Tu es Petrus“. Pokud se papežský sbor neotevře kulturní výměně se současnou tvorbou, stane se muzejním exponátem a nikoliv institucí, která může evangelizovat,

podotkl na okraj včerejšího koncertu v Sixtinské kapli sbormistr mužského pěveckého sboru Cappella Sistina, Mons. Palombella.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.