Svatý stolec pozorovatelem v mezinárodním centru krále Abduláha

23.11.2012 

O. Federico Lombardi dnes objasnil důvod a smysl účasti Svatého stolce na iniciativě mezináboženského a interkulturního dialogu, podporované saúdsko-arabským panovníkem Abduláhem. “Mezinárodní centrum krále Abduláha pro interreligiózní a interkulturní dialog” bude v pondělí 26. listopadu otevřeno ve Vídni. Jeho zakládajícími státy jsou Saúdská Arábie, Rakousko a Španělsko. Vatikán bude mít v rámci nové instituce status pozorovatele a bude zasedat v dozorčí radě. Ředitel Tiskového střediska Svatého stolce upozornil, že nová instituce chce podporovat dialog, tudíž přispívat k porozumění a mírovému soužití mezi národy, které dnešní lidstvo nutně potřebuje.

Centrum není přímou institucí saúdsko-arabské monarchie, nýbrž vystupuje jako nezávislá mezinárodní organizace, uznaná OSN. Dva ze zakládajících států jsou přitom země s dlouholetou křesťanskou tradicí, připomněl dále italský jezuita. Svatý stolec zde tedy spatřuje příležitost k obohacení svých dosavadních zkušeností mezináboženského dialogu a jejich využití. Postavení pozorovatele je pro tuto přítomnost Svatého stolce v rámci nově vznikající instituce nejvhodnější, neboť umožní hájit vizi katolické církve v etických a náboženských otázkách, v pohledu na člověka a jeho poslání, v oblasti společenských vztahů, spravedlnosti a míru.

Svatý stolec bude ve vídeňské instituci zastupovat sekretář Papežské rady pro mezináboženský dialog O. Miguel Ayuso Guixot. Jak zdůraznil vatikánský tiskový mluvčí, Svatý stolec jeho prostřednictvím nepřestane vyjadřovat své znepokojení nad respektováním základních práv křesťanů, kteří žijí v zemích s muslimskou většinou.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.